Книгите скоро ще са лукс, ще струват 30-40 лева

"Всичко поскъпна лавинообразно, очаквам фалити на издателства", предупреждава Иван Гранитски

Новини
21:10 - 18 Февруари 2022
5764
Книгите скоро ще са лукс, ще струват 30-40 лева

"Доста издателства няма да се справят с новите цени на тока, консумативите, влагани в производството на книгата. Токът поскъпна не три, а десет пъти. Някои ще фалират, печатници също. Книгата ще поскъпне и може да стане лукс". Това прогнозира писателят, издател и член-кореспондент на БАН Иван Гранитски, който е и директор на издателство "Захарий Стоянов".

По думите му, книга с мека корица, която е струвала между 10 и 15 лева, много скоро ще поскъпне и ще трябва да бъде 30-40 лева, което ще е непосилно за читателите. Той твърди, че бранша се задъхва и много скоро десетки по-малки издателства ще банкрутират.

Една от причините е драстичното поскъпване на хартията. Само за 6 месеца тя е скочила двойно. Драстично са се увеличили и разходите за печат, както и останалите производствени разходи. Същевременно търговските вериги прибират 40% от коричната цена на заглавията. Единствените по веригата, които получават все по-малко пари, са авторите, художниците и преводачите - тяхното възнаграждение не помръдва от години. В най-големите столични книжаници пък отчитат в последните месеци драстично свиване на продажбите на нови заглавия. Намалелите тиражи автоматично водят до по-високи корични цени.

"Десетки издатели говорят, но никой не ги чува. Ние, България, като член на ЕС сме подписали конвенция, според която сме приели единен библиотечен стандарт, според който на глава от населението трябва да се отделят от Министерството на културата или други официални културни институции, 8-9 милиона лева за закупуване на нови книги всяка година. В последните години се отделят не повече от 500 000 лева, тоест поне 15-16 пъти по-малко от предвиденото в закона", каза още Гранитски в интервю по "Нова Нюз".

Иван Гранитски е разтревожен за бъдещето на българската книга

Той добави, че библиотечните фондове се нуждаят от постоянна подмяна, защото книгите се амортизират, особено детската литература. Днешното състояние на българската книга Гранитски определи като много опасно - тя може да стане лукс при тези галопиращи цени на всичко и намаляването на тиражите. Според него намаляването на ДДС от 20% на 9% е глътка въздух, но малка, защото материалите за изработване на книгата, които са повечето внос, остават с високо ДДС.

Иван Гранитски констатира, че в момента помощта за българската книга напълно отсъства, където я има е символична. За него всички партии в парламента трябва да лобират за книгата, но в Народното събрание, се говори за всичко друго, но не и за култура и книги.