КНСБ е против преизчисляването на пенсиите

Недопустимо е политици да обявяват намерения и варианти, които не са били обсъдени със социалните партньори, настояват от синдиката

Новини
17:14 - 18 Септември 2020
2656
КНСБ е против преизчисляването на пенсиите

КНСБ е против преизчисляването на пенсиите, стана ясно от позиция на синдиката във връзка с изказването на социалния министър Деница Сачева вчера, че се обмисля преизчисление на пенсиите за част от пенсионерите.

Според синдиката е недопустимо политиците да обявяват намерения и варианти, които не са били обсъдени със социалните партньори. Това е в разрез с утвърдените международни и европейски норми и практики, смятат от КНСБ, предаде offnews.bg.

Единственият правилен и справедлив подход за повишаване размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, посочват синдикатите.

КНСБ обяви и предложенията си за 2021 г. - повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45% от МРЗ за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на МРЗ, повишена максимална пенсия. Все още се изчакват параметрите на макроикономическата прогноза на правителството, за да съобразим с тях конкретните си разчети, добавят от профсъюза.

КНСБ е против преизчисление на старите пенсии чрез прилагане на осигурителен доход от последните години, защото "този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии".