КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

От синдиката прогнозират тежка зима не само заради газа, но и заради политическата криза

Новини
09:21 - 03 Август 2022
2302
КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

Инфлацията ще стане 20% и с толкова трябва да бъдат компенсирани доходите и минималната заплата. Минималната заплата трябва да стане 800 лева още от октомври месец или най-късно от 1 януари 2023 г.

За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БиТиВи.

Гарантиране на плащанията на енергийните помощи за бизнеса и хората, гарантиране на цената на топлото не по-висока от цената, която имаме в момента, и актуализация на бюджета през есента ще поиска КНСБ от служебния премиер Гълъб Донев. 

Гълъб Донев е разумен, умерен и диалогичен човек, като ще чуе всички прагматични аргументи, които да помогнат на държавата, оцени Пламен Димитров. Най-известните мерки на старото правителство били по-малко ефективни, за сметка на мерките, които не са били чак толкова известни, като например отпускането на кредитите за младите семейства.

Според Димитров хлябът няма да поевтинява повече и може да поскъпва.

КНСБ прогнозира тежка зима не само заради газа, но и заради политическата криза. 

По думите на президента на КНСБ проблемът с доставките на газ е централен и това е един от ключовите приоритети на служебния кабинет. Експертите предлагат други решения, които трябва да се анализират, настоя Димитров и добави, че КЕВР най-вероятно за август ще утвърди цената на газа.

Ние можем да се върнем лесно към "Газпром", но не трябва да се върнем за дълго време. Трябва да си изпълним договора до края на годината и толкова, подчерта президентът на КНСБ.

Не трябва да се увеличава повече цената на парното преди сезона. Трябва да се намерят доставки на газ, които могат да покрият исканията на приемливи цени и да се намали консумацията, обясни Димитров.