КНСБ с тежка новина за близо един милион българи

Новини
22:10 - 30 Юли 2024
5089
КНСБ с тежка новина за близо един милион българи

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.

Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си страна или в чужбина. Броят им се е увеличил с близо 2 милиона за една година.

Анализът сочи, че България също попада в списъка на държавите с най-голямо увеличение на броя на хората, за които ваканцията е лукс. Според данните през 2022 г. за над 957 000 работещи българи едноседмичната почивка е мираж. Спрямо предходната година увеличението им е с над 2%.

Най-голям ръст на т.нар. бедност по отношение на почивките е отчетен във Франция - с 2,5% или почти 1 000 000 повече работещи са принудени да си останат у дома. Сред държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са също Румъния - всеки трети, Кипър и Гърция - всеки четвърти.