КНСБ: Съкращения в 12 големи и средни фирми от леката промишленост

Засегнати са и ВиК секторът, дървообработването, градският и междуградски транспорт

Новини
11:54 - 05 Май 2020
3638
КНСБ: Съкращения в 12 големи и средни фирми от леката промишленост

В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, показват данни на КНСБ.

Засегнати от негативните ефекти от кризата с Covid-19 са общо 96 големи и средни предприятия с близо 48 000 работещи.

Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообработването, градският и междуградски транспорт, леката и преработващата промишленост.

"Проблемите са заради отложени поръчки, замразените международни пазари и отложени плащания", коментира националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

В пивоварния сектор производството е свързано със спад в потреблението и има предприятия с намалено работно време.

Проблеми има и в бюджетната сфера. 

"От вчера в град Кюстендил в общинската администрация се съкращават 150 души. Това са служители предимно в училищно и столово хранене. За първи път имаме такова масово съкращение на толкова много хора от общинска администрация", отбеляза Капитанов.

Данните от проучването на КНСБ сочат, че съкращенията засягат общо 13% от фирмите. В 23 на сто работещите са в неплатен отпуск, а в 71 процента от случаите - в платен. Масово обаче отпуските приключват до дни.

"Във фирмите, в които хората са в неплатен  отпуск, в повечето от тях са планирани (отпуски) от 13 март до 13 май, тоест с края на обявеното извънредно положение. След това се надяваме по някакъв начин и ред хората да могат да се върнат на работните си места. И това са надеждите на синдикатите - че икономиката ще започне да работи".