Коалицията невъзможна: Депутатските листи спънали съюза между ПП и ДБ

Въпреки твърденията на Асен Василев, вратата към обединение е затворена, твърдят тъмносини

Новини
13:35 - 16 Август 2022
5109
Коалицията невъзможна: Депутатските листи спънали съюза между ПП и ДБ

Предизборната коалиция между ДБ и ПП за предсрочния вот има нулев шанс и почти сигурно няма да се състои, научи Lupa.bg.

Въпреки това, публично Асен Василев и Кирил Петков демонстрират, че не затварят вратата изцяло, като бившият финансов министър уточни, че и след самостоятелната регистрация на двете партии, опцията за предизборен съюз не е затворена. Това обаче едва ли ще се случи.

Тъмносини обаче подхвърлят, че нежеланието на ПП да се съюзи с десните идва от вечния препъни – камък – листите.

ДБ имат амбициите да вкарат свои хора напред в списъците, за да имат повече места в парламента, но Петков и Василев явно не искат да са ракета-носител на чужди кандидати.

Затова и общи листи за предстоящите избори между двете формации твърдо няма да има, споделиха хора от ДСБ пред Lupa.bg.

Социологията вече даде насока на двете партии от анти-статуквото. Прогнозата, че ДБ и ПП поотделно ще вземат повече проценти също натежа при взимането на решение от страна на по-голямата партия.

Така или иначе, регистрацията на бившите управляващи и десните вече е факт. Въпреки това, при внасянето на документите в ЦИК експравосъдният министър Надежда Иванова вметна, че ДБ вече е заявила желанието си за общо явяване с ПП и не се отказват да чакат отговор от големия партньор.