Коалицията около Васил Терзиев подценила връзката с ДС

Новини
14:25 - 09 Юли 2023
3243
Коалицията около Васил Терзиев подценила връзката с ДС

Коалицията, издигнала Васил Терзиев за кмет на София подценила факта, че негови роднини са били служители на "Държавна сигурност". Тази оценка направи в интервю за БНР лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Той ще бъде водач на софийската листа на коалицията, включваща още "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Екипът на София".

Бонев каза, че преди да бъде номиниран, Терзиев коректно е информирал политиците за принадлежността на дядо му и баща му към комунистическите тайни служби, но те преценили, че това няма да е "чак толкова голям коминикационен проблем". Лидерът на "Спаси София" даде пример със собственото си семейство, което също било подложено на репресии в миналото, но се научило да прощава.

"Не искам управленските качества на Васил Терзиев, фактът, че имаме голямо обединение на опозицията в София срещу ГЕРБ и фактът, че можем да откопчим града от хватката на партията на Бойко Борисов след толкова много години, да бъде жертва на подобно изместване на погледа от важните неща, за която дори кандидатът ни не носи отговорност", подчерта той.

В отговор на друг въпрос Борис Бонев каза, че "Спаси София" ще се оттегли от коалицията, ако в името на правителството останалите партии започнат да сътрудничат с ГЕРБ на столичен терен.

"Компромис със София няма да правим. Ако комфортът на националната власт е за сметка на реформите в София, то нашите партньори ще трябва да си търсят друг коалиционен партньор. Не сме се блъскали 14 години с толкова усилия и труд, за да може накрая всичко това да бъде хвърлен в кофата", подчерта политикът.