Коалицията в тежък разнобой за отбраната и НАТО

Политика
12:45 - 04 Януари 2022
10159
Коалицията в тежък разнобой за отбраната и НАТО

Разнобой в позициите на правителството лъсна по отношение на отбраната и натовските действия спрямо Русия след разговор на външната министърка Теодора Генчовска с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по телефона между Букурещката девятка (Б9).

В кратко прессъобщение от Външно, стана ясно, че тя е на категорично различна позиция от военния си колега Стефан Янев за разполагането на допълнителни отбранителни способности на членките на НАТО по източния фланг. Преди празниците експремиерът "бомбардира" ефира с лично мнение, изразено във фейсбук, че България няма никакъв интерес от засилване на присъствието на натовските сили или откриването на нови бази у нас.

"Същевременно министър Генчовска подчерта необходимостта от надеждна отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО", е казала тя в разговора си с Блинкен, като това е точен цитат от съобщението на МВнР. 

Позицията на Янев бе посрещната с изключително полярни мнения и от обществеността, и от политически фигури в коалицията, като от ДБ поискаха и изслушването му в Народното събрание, въпреки уверенията на премиера Кирил Петков, че той я е изразил в лично качество, а не министерско. 

Междувременно другият коалиционен партньор на Продължаваме промяната БСП, в лицето на нейния съюзник на последните избори АБВ, влезе в спора с мнение, че трябва да се приеме резолюция от парламента, забраняваща откриването на нови американски бази у нас и предислоциране на личен състав и техника. 

Иначе от прессъобщението на Генчовска се съобщава още, че: 

"Външният министър сподели общата загриженост за сигурността на Украйна, предвид значителното струпване на руски военни сили по границата. Тя приветства дипломатическите усилия за убеждаване на Москва да предприеме мерки по деескалация посредством предстоящите срещи в различни формати – двустранния диалог между САЩ и Русия по стратегическата стабилност, Съвета НАТО-Русия и Постоянния съвет на ОСС". 

Припомняме, Теодора Генчовска е министър от квотата на Има такъв народ на Слави Трифонов, а Янев е назначение на Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев.