Кочериново остава на воден режим, въпреки обещанията на Главчев

Жителите на града отново затвориха пътя към Рилския манастир

Актуални новини
18:59 - 04 Септември 2024
729
Кочериново остава на воден режим, въпреки обещанията на Главчев

Вече две седмици в община Кочериново има проблеми с водата. Хората излизат на протест за пореден ден с надежда, че от чешмите им ще потече вода, въпреки че на правителственото заседание днес служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че проблемът е решен и вода има.

От водното дружество "Кюстендилска вода" се опитват да решат проблема, но хората са категорични, че действия се предприемат само заради недоволството им. И ако протестите спрат, водата отново също ще спре. Днес жителите на близо 10 кочериновски села и града отново блокираха важни пътни артерии в района.

Въпреки уверението на Димитър Главчев, че проблемът в Кочериново и селата вече е решен и вода има, местните и днес затвориха трите входно-изходни артерии и блокираха пътя за Рилския манастир.

Според тях безводието продължава и заради това няма да спрат своите действия, докато от чешмите им не потече вода целодневно, предава БНТ.

От "Кюстендилска вода" ЕООД успокоиха, че от днес е увеличен дебитът на водата, която снабдява Кочериново и околните села с вода, но така проблемът ще бъде решен частично.

От водното дружество се надяват поне да спазят водния режим. Жителите на десетте населени места са без постоянно водоподаване повече от две седмици. В горещините това се оказва мъчение за всеки.

"Нямаме вода, не можем да си измием очите", коментира Първолета Претенарска.

Протестът на кочериновци стигна и до правителството. На днешното си заседание служебният премиер Главчев увери, че вода вече има във всички населени места в района.

"Ще кажете, че Кочериново е малко населено място, градът и околните села не са нещо много голямо на фона на всичко в България, но за хората, които живеят там, това е всичко. Като решиш на няколко такива места проблема, хората казват "има правителство, има държава". Това е обратното на прехвърлянето на топката между институциите", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Няколко часа преди протеста от "Кюстендилска вода" ЕООД успокоиха хората, че са увеличи водоподаването, което ще позволи да се спазва наложеният воден режим. Но никой не потвърди, че той ще се спазва и спиране на водата повече няма да има.

"Предполагам, че с увеличаването на дебита на водата, с това, което постъпва към нас, засега е увеличено от 20 литра в секунда, вече се водоподава от 26 и 28 литра в секунда", обясни заместник-кметът на Кочериново Ива Черногорска.

"Дойдоха още 10 литра в район Кочериново. Така че се надявам довечера, при пускане на водата, както си е по режим, да успеем да задържим така положението и до ден-два да се нормализира всичко", допълни Димитър Терзийски, ВиК технически ръководител на район Кочериново.

Хората са категорични, че решението, което им се предлага, е временно и няма да спрат да протестират, докато не бъдат напълно удовлетворени.