Кодираните ръкописи, които остават неразгадани и до днес

Нещо за четене
17:55 - 25 Януари 2022
9486
Кодираните ръкописи, които остават неразгадани и до днес

Въпреки напредъка в областта на технологиите и дешифрирането, в света все още съществуват текстове, които учените не могат да разгадаят. Стотици криптографи, лингвисти, математици от години влагат целия си потенциал за разшифровката им, но напразно – тайната им остава неразгадана.

Ръкописът на Войнич 

Това е може би най-тайнственият от всички мистериозни текстове в човешката история. Неразчетена книга, написана през XV век от неизвестен автор, на неизвестен език, с неизвестна и до днес азбука и неразгадани рисунки. Документът датира от XV век, но става достъпен за широката общественост едва през ХХ век.

От откриването му ръкописът е обект на интензивно изучаване от най-добрите криптографи и криптоаналитици в света, но всички те се провалят в опитите си да декодират, която и да е част от текста. Книгата е наречена така в чест на американския антиквар от полски произход Уилфрид Войнич, който се сдобива с нея през 1912 г. Войнич посвещава 18 години от живота си в дешифриране на манускрипта, но и неговите опити са обречени на провал.

В момента ръкописът се съхранява в Библиотеката за редки книги и ръкописи в Йейлския университет.

Кодекс Серафинианус

През 1981 година италианският художник и архитект Луиджи Серафини издава голяма и изключително странна книга, която нарича „Codex Seraphinianus”. Книгата е илюстрирана енциклопедия на въображаем свят, написана на странен, неразбираем език. Кодексът съдържа 360 страници с детайлни рисунки с молив и мастило.

Много от рисунките представляват сюрреалистични сцени, фантастични растения и животни, странни предмети – кървящи плодове, еленска глава, която израства от саксия, човек, който язди собствения си ковчег, двойка, която, докато прави секс, постепенно се превръща в крокодил и т.н. Текстът в книгата е още по-странен от самите рисунки – той е изписан на език, чийто букви съдържат различни извивки и точки.

Някои букви се появяват само в началото или в края на думите, което напомня на семитската писменост, а криволинейното изписване на буквите и това, че наподобяват нишки напомня до известна степен на синхалски език (Шри Ланка). И до днес никой, с изключение на самия автор, не знае значението на текста.

Кодексът Рохонци

Когато през 1838 г. представителят на аристократичен унгарски род Густав Батяни дарява на Унгарската академия на науките почти цялата си колекция от книги, сред безценните екземпляри е открит богато илюстриран и написан на непознат език ръкопис. Засега никой не е успял да го разчете. Според едни е написан на древен праунгарски език, смесен с шумерски йероглифи, според други езикът е дако-романски, брахми или хинди.

Не са малко и учените, които смятат документа за фалшификат – ръкопис, който доказва древните корени на унгарците и връзката им с велики цивилизации. Според скептиците той има една цел и тя е да възвеличае и повиши самочувствието на унгарския народ.

Дали това е вярно или не, остава загадка, тъй като и до днес текстът на документа остава неразчетен.

Посланието на „Зодиак“

Зодиак е вторият по популярност, неразкрит сериен убиец в света след Джак Изкормвача. Той всявал страх сред жителите на Сан Франциско близо десетилетие – от края на 60-те години на миналия век, но така и останал неразкрит. Въпреки че Зодиака, както сам се нарекъл, изпратил до полицията и медиите четири кодирани послания, в които твърди, че разкрива самоличността си, и до днес остава пълна мистерия кой е човекът, на когото се приписват 37 убийства.

Неспособността на полицията да разплете случая, както и фактът, че детективите успяват да дешифрират само едно от четирите послания на убиеца, му печелят славата на един от най-тайнствените престъпници в човешката история.

Книга на Сойг

За тази книга се знае единствено, че представлява трактат за магия и паранормални явления. Някои части от документа са напълно дешифрирани, но като цяло ръкописът остава неразгадан и до днес.

Документът се свързва с лекаря и алхимик от Елизабетинската епоха Джон Ди, който посвещава целия си живот в опити да разгадае текстовете, докато накрая, обсебен от книгата, не губи напълно разсъдъка си.

Дълго време текстът е смятан за изгубен, но преди години в Англия бяха открити два екземпляра. Криптографите веднага започнаха поредни опити да прочетат текста, но и до досега книгата на Сойг си остава загадка.

Шифърът на Бейл

През 1822 година в американското градче Линчбърг, щата Вирджиния, авантюристът и ловец на бизони Томас Джеферсън Бейл дава за съхранение заключена желязна кутия с „документи от изключителна важност“ на собственика на местен хотел. Условието било хотелиерът да не отваря кутията в следващите 10 години, ако дотогава не се появи собственикът или негов представител. Бейл изчезнал, а съдържателят на хотела отворил кутията чак през 1843 г., което е два пъти по-дълго от уречения срок.

В кутията имало три листа, изписани с цифри. Твърди се, че който успее да разшифрова кода на Бейл, ще получи информация за местонахождението на легендарно съкровище, заровено някъде във Вирджиния.

Дали е така или всичко е някаква измислица? Никой не знае и до днес, но опитите за разкриване на загадката не престават.

Шифърът на Дорабела

Изпратен от композитора Едуард Елгар до приятелката си Дора Пени, на която той казвал Дорабела, шифърът на пръв поглед не изглежда да има значение. Но поредицата от странни символи, съставени от полукръгове, са обект на изследване повече от век. Музикологът Ерик Самс твърди, че го е разбил, но методите му не са доказани и преводът му е с 22 знака по-дълъг от самия шифър. Според друга теория кодът не е текст, а мелодия.

Загребска ленена книга

Документът е бил открит върху мумия в гробница близо до Александрия още в средата на XIX век, но учените дълго време не ѝ обръщали внимание, като смятали, че загадъчните надписи върху тъканта са направени от ръката на египтянин.

Тя е известна като най-дългия текст на етруски език, който е оказал значително влияние върху формирането на латинския. Книгата е датирана от III в. пр.н.е. Съхранените до наши дни писмени паметници, написани на този език, са толкова малко, че пълното им разшифроване е изключително трудно.

Счита се, че Загребската ленена книга представлява ритуален календар, описващ религиозните традиции на етруските.

Ронгоронго

Ронгоронго е система от тайнствени символи, открити върху различни артефакти на остров Рапа Нуй, по-известен като Великденския остров, през 1864 г. Поколения наред се опитват да разшифроват мистериозните символи от острова, но и до днес никой не успява да ги прочете.

Според някои хипотези това са магически формули, насочени към увеличаване на реколтата, според други ронгоронго съдържа указания, свързани с произхода на мистериозните каменни глави, с които е осеян островът.

Фестският диск

Загадката му прилича на история в духа на Индиана Джоунс. Дискът на Фестос е открит от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 г. в Минойския дворец Фестос на остров Крит. Дискът е изработен от печена глина и e изписан от двете си страни с непознати йероглифи.

Някои учени смятат, че йероглифите напомнят на символите на линеарно А и Б писмо, използвани някога в древен Крит. Проблемът е, че линеарно А не може да се дешифрира, което обвива диска в още по-голяма мистерия.