Кодова операция "Освобождение": Кои са опълченците на Валтер Калашников, готвили военен преврат в България? (СНИМКИ)

Съюз "Шипка" се кълне в НРБ и иска да изчисти всички престъпници от властта

Крими
11:00 - 16 Декември 2022
11440
Кодова операция "Освобождение": Кои са опълченците на Валтер Калашников, готвили военен преврат в България? (СНИМКИ)

"Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!" Това гласи мотото на двете паравоенни структури -  Воинския съюз "Васил Левски" и Българското народно опълчение "Шипка", показа проверка на Lupa.bg в общия сайт на организациите и в тяхната страница в социалните мрежи.

Днес от Софийска градска прокуратура съобщиха, че ДАНС и държавното обвинение извършват проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката във връзка със сигнал срещу Военен съюз – БНО „Шипка“. Под престъпление срещу Републиката Наказателният кодекс у нас дефинира събарянето, подронването или отслабването на властта в републиката, както участието в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание.

В официалния си сайт съюз "Шипка", който от години защитава проруски позиции и чиито членове носят военни униформи със знака на "Българската народна армия" и се кълнат във вярност на Народна република България, се определя като българска патриотична организация.

Тя събира военни, офицери, сержанти, матроси, мичмани и служители на МВР. Сред целите, които си поставя Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“, е защитата на интересите и правата на военнослужещите от българската армия, служителите в МВР. Двата съюза са публикували във фейсбук и множество снимки на свои членове, облечени във военни униформи.

Лидерът на двете организации - Владимир Русев, който се представя с конспиративния псевдоним Валтер Калашников, а всъщност се казва Дончо Русев, също дефилира във военна униформа.

Както е известно Калашников е фамилията на създателя на съветския военен конструктор Михаил Калашников, който конструира и най-масовото стрелково оръжие в света автомат „АК-47“.

Лидерът на българските опълченци Владимир Русев дефилира под конспиративния псевдоним Валтер Калашников

Друга цел на съюза гласи "Противодействие, преследване, неутрализиране и наказване на всяка форма на държавна измяна, предателство, вредителство, саботаж, диверсии (включително икономически, финансови, военни и организационни такива) от страна на висшето държавно и военно политическо ръководство на страната (президент, министри, партийни лидери и депутати, временно назначени от народа на съответни длъжности)."

Преди 6 години - на 20 април 2016 г. трийсетина представители на Български воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка", обединени тогава в Комитет за национално спасение "Васил Левски" представиха себе си като "преходното общобългарско народно правителство" и излязоха на протест пред Народното събрание. Това, според тях, е началото на операция "Освобождение" от корумпираната политическа класа. Датата не бе избрана случайно – на 20 април 2016 г. се навършиха 140 година от началото на Априлското въстание. 

"Комитетът за национално спасение "Васил Левски" изпълнява ролята на преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация, провеждане на Велико Народно Събрание и утвърждаването на новата Българска Народна КОНСТИТУЦИЯ", гласеше тяхното възвание към българския народ.

Според Комитета "всички достойни представители на Българската НАЦИЯ имат правото и задължението да участват и самостоятелно да формират в своите населени пунктове местни щабове и областни, градски и общински Комитети за самоуправление".

Те трябва да "установят връзки със своите съседи и обединеният Щаб за да може да координират действията си и по ефективно да се погрижат за спасението и осигуряване на всичко което е нужно за оцеляването на българските граждани в тяхната зона на отговорност".

Целта им е "отстраняване на целия престъпен политически елит управлявал и разграбвал страната през последните над 25 години, съд за поредната Национална Катастрофа, конфискация на награбеното от тях и цялото им престъпно обкръжение и връщането му, в народната хазна".

От сайта на БНО "Шипка" може да се види, че организациите провеждат закрити срещи, на които се обсъжда създаването на паравоенни формирования. Те обсъждат създаването на собствени "отделения, взводове, роти и батальони". Към всичко това са приложени мобилни телефони и имейли за контакт за желаещите да се включат. Във формированията участват и жени.

Преди три години стана ясно, че опълченците на Валтер Калашников са формирали "подразделение за Специални операции и антитероризъм към "Първа Шипченска Опълченска Бригада".

Това се налагало във връзка с "огромните военни и терористични заплахи пред които са изправени в момента Българският народ и държава" с уточнението: "особено при агресивното НЕО османистко поведение на турското държавно ръководство и предателската политика на българските политици които са техни и чужди слуги и агенти".

Преди дни в рамките на мащабна полицейска акция в Германия бе разкрита военизирана група "Граждани на райха", планирала държавен преврат във федералната република. Властите съобщиха, че е ликвидирана вътрешна терористична клетка, вдъхновена от конспирацията на QAnon, по подозрение, че е планирала да свали правителството.

От 25-те арестувани 22-ма са заподозрени в заговор за организиране на преврат, съобщиха от федералната прокуратура в страната. Плановете им включвали въоръжено щурмуване на федералния парламент (Бундестага). Други трима, сред които руски гражданин, живеещ в Германия, са заподозрени в подкрепа на групата.

Според прокуратурата групата се е опитвала да вербува членове на полицията и въоръжените сили и се е стремяла да създаде терористични клетки в цяла Германия, които да ѝ помогнат да установи и поддържа военно правителство.

„Заподозрените са обединени от дълбоко отхвърляне на Федерална република Германия, което с течение на времето е прераснало в решение за насилствен преврат, за който са извършили специална подготовка", заявиха от германската прокуратура.