Прокуратурата и ДАНС проверяват проруския Военен съюз „Шипка“ за опит за преврат у нас

Организацията, ръководена от Валтер Калашников, има паравоенни структури в страната

Политика
09:42 - 16 Декември 2022 (обновена)
6883
Прокуратурата и ДАНС проверяват проруския Военен съюз „Шипка“ за опит за преврат у нас

Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката във връзка със сигнал срещу Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“, съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът е получен на 12 декември, в него се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна и се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – Престъпления против Републиката.

На следващия ден наблюдаващ прокурор е възложил на ДАНС да извърши проверка по случая. След нейното приключване той ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

Военният съюз "Шипка" се ръководи от русофила Владимир Русев, използващ псевдонима Валтер Калашников

„Българско народно опълчение „Шипка“ се ръководи от Владимир Русев, използващ псевдонима Валтер Калашников, което насочва към създателя на съветския военен конструктор Михаил Калашников - създател на най-масовото стрелково оръжие в света автомат „АК-47“.

През 2016 г. от Българския хелзинкски комитет с официално писмо до институциите поиската тази организация да бъде проверена и закрита. В сигнала се предупреждаваше и за "Български воински съюз "Васил Левски". 

БХК още тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления - опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта, като данните се базираха преобладавщо на открити източници - сайтовете и фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата. 

БНО Шипка и "Български воински съюз "Васил Левски" добиха особена публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група "Нощни вълци" в Бургас отново през 2016 г, както и с активното си участие през 2015 г. когато се сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница.

Двигател и на двете организации е Владимир Русев, известен и като Валтер Калашников, който всъщност е старшина от запаса. Истинското му име Дончо Русев Русев, пише в свой материал в. „Банкер“.

Той е роден на 19 април 1959 г. в с. Българово, Бургаско. Завършва сержантско училище в Шумен и до 1981 г. служи като сержант в поделение на БНА в Айтос. Уволнен е по непригодност, след което става послушник в Рилския манастир. През 1989 г. се появява в манастир Св. Пророк Илия край село Велчево, Великотърновско, като единствения монах по това време. Приема името Владимир, което запазва по-късно след смяна на паспорта си.

През 1996 г. Русев се появява като собственик на охранителната фирма Валтер Катани, която „свикала“ в България среща на лидери на световен охранителен тръст с участието на бивши офицери от МОСАД, КГБ, ЦРУ и прочее централи, и успява да събере немалка сума пари от новоизлюпени фирмаджии. Освен това успява да „събере“ и не малко „дарения“ за манастира. Русев-Катани-Калашников има и доста други бизнес начинания, като вестник, сексшоп и други, които се провалят.