Кое струва 5 пъти повече от златото

Унция родий се продава за 10 300 долара

Новини
12:54 - 02 Октомври 2023
10779
Кое струва 5 пъти повече от златото

Най-ценният и скъп метал в света не е златото, а рядък и твърд метал, наречен родий, име, произлизащо от гръцкото "родон", което означава розов, пише Greek Reporter.

Стойността на родия е много по-висока от цената на златото, която в момента е 1850 долара за унция. Родият, който се продава за 10 300 долара за унция (31 грама),

сега притежава титлата на най-скъпия и най-рядък метал в света.

Родият (химичеk знак Rh) се намира в платинени или никелови руди с другите членове на металите от платиновата група. Открит е през 1803 г. от Уилям Хайд Уоластън в една такава руда и е кръстен на розовия цвят на едно от неговите хлорни съединения.

Родият принадлежи към серията преходни метали и е химически неактивен с кислород, което го класифицира като благороден метал.

Това уникално свойство го прави перфектен катализатор, устойчив както на корозия, така и на окисление.

Със своята изключителна твърдост и точка на топене от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт), родият споделя позицията си сред металите от платиновата група, включително паладий, осмий, платина, иридий и рутений.

Основната употреба на елемента (консумиращ около 80% от световното производство на родий) е като един от катализаторите в трипътните каталитични конвертори в автомобилите (катализаторите пречистват изгорелите газове).

Често се използва и като покритие за бяло злато и други бижута.

Бижутата и часовниците са покрити с родий, за да се създаде блестяща, здрава повърхност, която е устойчива на надраскване и потъмняване.

Златото е сравнително изобилно в сравнение с родия

В земната кора родият се среща само в 0,000037 части на милион, докато златото е сравнително изобилно при около 0,0013 части на милион, според Британското кралско дружество по химия.

Производството на родий се извършва предимно в Южна Африка, Канада и Русия, често като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, съдържащи до 0,1 процента от този благороден метал.

Приблизително 16 тона родий се произвеждат годишно, с прогнозен запас от 3000 тона.

През май 2023 г. Market Research Future изчисли, че пазарът на родий се очаква да достигне 3,55 милиарда долара до 2030 г.

Отбелязва се, че нуждата родий, използван в каталитични конвертори за автомобили, нараства поради различни правителствени разпоредби, прилагани за намаляване на въглеродните емисии.

Освен това индустрията е свидетел на развитието на нови технологии като 3D печат, производство на добавки и наноматериали, създавайки нови възможности за използване на родий.

"Тъй като родият е благороден и рядък метал,

се очаква търсенето му да се увеличи през следващите няколко години,

тъй като повече хора откриват многобройните му приложения", отбелязва MRFR в своя доклад.

Той обаче предупреждава, че в сравнение с други метали, родият е твърде скъп.

"Това ограничава приложенията, за които може да се използва, и се очаква да ограничи растежа на пазара. Очаква се глобалният пазар на родий да се сблъска с предизвикателства от оскъдни ресурси и нарастващо търсене на приложения, които ще оказват натиск върху предлагането му", се казва в доклада.