КОФТИ: ЕМА отсвири лекарството срещу коронавирус на "Ели Лили"

ЕС
20:25 - 03 Ноември 2021
5514
КОФТИ: ЕМА отсвири лекарството срещу коронавирус на "Ели Лили"

Европейската агенция по лекарствата прекъсна разглеждането на медикамента срещу COVID-19 на фармацевтичната компания "Ели Лили", на което много страни, включително и България, залагаха големи надежди. Обяснението е, че самата компания е поискала да се оттегли от процедурата. Лекарството е комбинация на моноклоналните антитела бамланивимаб и етесевимаб. Предназначено е за лечение на пациенти с Ковид-19.

Агенцията прави проучване на препарата от март, но заключението е, че разглеждаха данните от изследванията на компанията в ускорена процедура от март. "Някои въпроси за качеството на лекарството предстои да бъдат разгледани", обясниха от агенцията. 

На препарата се възлагаха много надежди и затова Европейският регулатор реши, че до продължаването на процедурата, пациентите ще могат да получат лечение с него на базата на национални споразумения. 18 страни от ЕС са заявили интереса си към медикамента. 

Европейската агенция по лекарствата е открила процедури за още три лекарства срещу коронавируса, а документи за одобрение са подали 5 фармацевтични компании. До момента Европейският регулатор е одобрил единствено медикаментът ремдесевир.