Кога ще гласуват отстраняването на Тръмп?

Общество
16:28 - 11 Януари 2021
1421
Кога ще гласуват отстраняването на Тръмп?

Импийчмънтът на президента на САЩ Доналд Тръмп се планира да бъде внесен в Палатата на представителите на Конгреса на САЩ в сряда или четвъртък. Това съобщи в понеделник в интервю за CNN председателят на Процедурния комитет Джеймс Макгавърн (демократ от Масачузетс).

Макгавърн отговори положително на въпрос на телевизионния водещ дали очаква дискусията да започне в сряда или четвъртък. Конгресменът обясни, че в понеделник Камарата на представителите ще разгледа резолюция на демократа Джейми Ръскин (от Мериленд), призоваваща вицепрезидента Майкъл Пенс да се възползва от 25-ата поправка на Конституцията и да обяви президента за неспособен да изпълнява длъжността. Макгавърн очаква резолюцията да предизвика опозиция от страна на републиканците, така че демократите вече подготвят процедура за обсъждане на импийчмънта в Камарата на представителите, предаде "Фокус".

„Трябва да дадем да се разбере, че случилото се в сряда, 6 януари, има последствия. Ще се случи отново, ако действията му (на президента Доналд Тръмп) нямат последствия. Очакваме това обсъждане в Палатата на представителите в сряда и очакваме предложенията да бъдат приети“, добави конгресменът.

На 6 януари привържениците на Тръмп нахлуха в Конгреса на САЩ, опитвайки се да попречат на утвърждаването на резултатите от президентските избори на 3 ноември, спечелени от демократа Джо Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха Тръмп в подстрекателство към бунт и поискаха отстраняването му от властта. Някои представители на Републиканската партия изразиха подобно мнение.