Кой Б. поиска 3,5 милиона лева от Б.Б.?

Политика
13:39 - 01 Ноември 2019
9508
Кой Б. поиска 3,5 милиона лева от Б.Б.?

Премиерът Бойко Борисов хвърли бомба тази сутрин – два дни преди балотажа в София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, заявявайки, че преди много години човек с име "Б." му е поискал 3,5 милиона лева покрай местните избори, когато Борисов се явява за пръв път в битката за „Московска“ 33. Идеята била въпросният човек да помогне за предизборната кампания на бившия главен секретар на МВР.

По думите на премиера този човек в момента работел за кампанията на Мая Манолова. „Окoлo Мaнoлoвa имa нeчиcтoплътни хoрa, във физичecкия cмиcъл, нe ce къпят! Знaм ги, въртeли ca ce oкoлo мeн, иcкaхa ми три милиoнa, кoгaтo зa първи път ce явявaх зa кмeт. Тoзи чoвeк e c имe "Б". Тeзи хoрa знaм кaквo мoгaт дa измиcлят“, заяви Борисов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Той рaзкри, чe лично е отговорил на въпросния човек: Казах му – "я си... е*..." Но отказа да спомене името му: "Той си знае кой е". После премиерът уточни, че може да са били и 3,5 млн., вече не помнел точно.

„Казах му, че нямам толкова пари, аз сега излизам от главен секретар. А той каза: Ще вземеш от Цветелина (Бориславова, банкер, по това време - жената до Бойко Борисов - б.р.)”, разказа лидерът на ГЕРБ.


В публичното пространство веднага се появиха догадки кой е човекът, поискал 3,5 милиона от Бойко Борисов. Справка показва, че пиар специалистът Арман Бабикян в момента работи в щаба на Мая Манолова. Неговата фамилия започва с Б. Той е дългогодишен специалист по политически маркетинг и комуникации.

„Оставям на министър-председателя удоволствието да каже това. Аз с лъжи не се занимавам“. С тези думи Бабикян отговори на въпроса той ли е човекът с инициал Б. Имам клиенти, за които работя, но не мисля да ги оповестявам. Те са в 4 града в България, отговори Бабикян.

Медийни публикации от преди време разкриха, че преди кметските избори в София през 2007 г. Бабикян посетил Борисов - тогава градоначалник, в компанията на депутата Мария Капон, която напусна ОДС. В ония времена Бабикян и Капон поддържали особено топли отношения и се представяли като страхотен тандем, който подсигурява с опит, визия и идеи успеха на всяка политическа кампания. Дуото поискало от Борисов 3,5 милиона лева, за да му гарантира успех на изборите.

Бъдещият премиер ги отрязал с аргумента, че „пари за избори не дава“. Последвал и шумен скандал. След този епизод Бабикян се ожесточил и в годините не пропускал случай да "жегне" лидера на ГЕРБ публично или подмолно.

Бившата евродепутатка Мария Капон коментира пред Lupa.bg, че твърденията за нейно участие в схема с Бабикян са нелепи и ги нарече "лъжа", въпреки че не искаше изобщо да влиза в разговор за спекулациите. И напомни, че познава премиера Борисов след кметските избори през 2005-а г., а не отпреди това.

"Въпрос на фактология", отсече тя. Основателката на ЕНП каза още, че нито на някого някога е предлагала пари за каквото и да било, нито може да се твърди, че има общо с кампанията покрай вота отпреди близо 15 години.

Освен това поправи твърдението, че е била в компанията на Бабикян при Борисов през 2007 г., защото първо тогава има избори не за кмет, а за европарламент. А преди това - от 2005-а до края на 2006-а тя е в Брюксел като един от първите ни пратеници там като наблюдател преди встъпването ни в съюза като страна-членка.

Медийни разследвания показаха, че Бабикян стои зад сайтовете за фалшиви новини informiran.net  и 4udoslav. Сайтът informiran.net излъга за “гръцкия остров” на премиера Бойко Борисов и сам уточнява, че не проверява информациите си: “Екипът не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията, и не гарантира истинността ѝ”, пише сайтът.