Кой бе Джордж Флойд, чиято смърт разпали протести в целия свят

Новини
15:18 - 09 Юни 2020
1813
Кой бе Джордж Флойд, чиято смърт разпали протести в целия свят

Днес е погребението на Джордж Флойд – 46-годишният афроамериканец, чието убийство от бял полицай го трансформира в глобална икона на борбата с расизма и полицейската бруталност, пише АФП, цитирана от БНР.

Висок 1,93 м, Флойд бе известен сред приятелите си и семейството като „нежен гигант“, рапър и атлет, който е претърпял сблъсъци със закона и наркотиците, но и който искал най-доброто за децата си.

Майка му се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 г.

Той израства в беден и населен предимно с афроамериканци квартал в централната част на града.

„Нямахме много, но винаги сме имали един друг“, коментира миналата седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън заяви пред АФП, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане съдия във Върховния съд.

В гимназията той играел ролята на голям брат за много от местните момчета.

„Той ни учеше как да бъдем мъже“, заявява по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични постижения в баскетбола, който играел в колежа.

„Той беше чудовище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе нежен гигант“, казва Филонайз.

Той се отказал от колежа и се върнал да помага на семейството си в Хюстън.

През 90-те г. влязъл в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни успехи.

Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г.

След затвора се обърнал към религията и използвайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, за да привлича младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 г., „за да смени пейзажа“ и да потърси по-стабилна работа, за да помага на майката на новородената си дъщеря Джиана.

Работи като шофьор на камион за Армията на спасението, след това охрана в бар - работа, която губи с карантинните мерки срещу пандемията от коронавирус.

„Разбрах недостатъците си и не съм по-добър от никой друг“, пише Флойд в Инстаграм през 2017 г.: „Но, човече, престрелките, които продължават, не ме интересува от каква религия си, човече, или къде си. Обичам те и Бог те обича, човече, свали оръжието, човече“.

Но на 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, след като полицай затиска врата му с коляно – убийството е заснето от случайни минувачи и се разпространява из целия свят.

Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил – силен наркотичен аналгетик.

Неговите последни думи – „Не мога да дишам“, и неговият портрет се разнасят из света заедно с исканията на афроамериканците да бъде сложен край на расизма и полицейската бруталност.

„Искам справедливост за него, защото бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър“, заявява Рокси Уошингтън, майка на дъщеря му Джиана, която сега е на 6 години.

Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд вече почетоха паметта мус два графита.

На единия от тях – върху тухлена стена на жилищен блок на социалните служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с ангелски криле и ореол над главата си.