Кой допусна поредния батак на ГКПП „Капитан Андреево“?

Шефът на БАБХ провокира нов скандал на граничния пункт

Новини
16:55 - 07 Август 2022
5118
Кой допусна поредния батак на ГКПП „Капитан Андреево“?

В следствие на съдебно решение на Върховния административен съд (ВАС) на Република България, фирмите оператори, които извършват хамалски услуги на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха допуснати да извършват задълженията си по европейски регламент. Ръководството на БАБХ в лицето на Христо Даскалов обаче отново отказа да изпълни съдебното решение и не допусна фирмите до рампите за разтоварване, като умишлено на служителите на БАБХ бе наредено да преустановят работа без каквото и да е основание. 

В резултат на това за 48 часа бе преустановена обработката на товари с храни на граничния пункт. Проверка на службите установи поредното закононарушение, което бе разпоредено от директора на Агенцията по храните По случая бяха разпитани и го потвърдиха в качеството на свидетели редица служители от всички служби на ГКПП. 

Виждайки, че с отказа си да изпълни решението на съда, Даскалов е създал транспортна криза. В четвъртък вечерта той издаде нова заповед, в която се казва, че БАБХ поема дейността по товарене и разтоварване, с което сътвори още по-голям гаф. 

Единственият вариант за вменяване на дейности на дадена агенция е с нормативен акт, а именно гласуване в парламента на промяна в закона касаещ дейностите ѝ. 

"Абсолютно незаконно и нелегитимно е един директор на агенция със своя заповед да определя какви дейности ще извършва подопечната му агенция. Освен това, в европейските регламенти, както и в решението на ВАС, изрично е посочено, че БАБХ няма право да извършва хамалски услуги, а напротив - това е приоритетна дейност на фирмите, представляващи стоките пред агенцията", комвентират юристи. 

Аналогично е положението и при Агенция „Митници“, където обаче законът се спазва и частни фирми оператори разтоварват стоките за пред митничарите. 

След издаването на въпросната заповед, Христо Даскалов се обръща към МВР и получава съдействие при изпълнението ѝ. Така въз основа на незаконната заповед на директора на БАБХ се получава смешният парадокс, че МВР оказва съдействие не за, а против изпълнението на решение на върховния съд на България. 

От няколко часа трафикът през граничния пункт "Капитан Андреево" вече е нормален, след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети границата, за да инспектира товаро-разтоварната дейност. На място има жандармерия заради спорове между служители на БАБХ и частни дружества относно това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки, въпреки съдебното решение в полза на частната „Евролаб“.