Кой е човекът, създал израелския “Железен купол”?

Електронният инженер генерал Дани Голд е мозъкът на еврейската ПВО

Актуални новини
21:30 - 15 Април 2024
10755
Кой е човекът, създал израелския “Железен купол”?

В края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей произнесе реч, в която заяви, че Израел ще бъде наказан за атаката срещу иранското посолство в Дамаск.

Ислямската република отправя подобни заплахи от 1 април насам, когато срещу консулството беше извършен въздушен удар и загинаха тринадесет души, сред които и военни от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. 

В събота късно вечерта в края на свещения за евреите Шабат ирански дронове полетяха към Израел, в първата директна атака на Ислямската република по еврейската държава.

Иран и съюзниците му са изстреляли към Израел 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 балистични ракети. 99% от тях са били свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Кой е човекът зад безупречната защитна противовъздушна система “Железен купол” на Израел?

Името му е Дани Голд. Роден през 1962 г. и израснал в Тел Авив, в семейство на оцелелите от Холокоста и емигрирали от Унгария в Израел Авива и Авраам Голд.

Завършва обучението си по електронно инженерство в университета “Технион” в град Хайфа, Израел.

През 1983 г. започва службата си в израелските военновъздушни сили, където заема позиции в областта на електрониката, боеприпасите и електронната война. По-късно служи в DDR&D на различни постове, включително е ръководител на отдела за системи за кибер война и ръководител на отдела за изследвания и разработки.

Сред забележителните му приноси е разработването на системата за противоракетна отбрана Iron Dome, върху която той работи още преди одобрението на проекта. Интересен факт е, че неговата работа върху “железния купол” първоначално е остро критикувана. Въпреки това, той не се отказва и продължава работата си по разработването на “железния купол”.

През 2014 г. завършва службата си в армията на Израел с чин бригаден генерал и основава компанията „Gold Technology and Entrepreneurship“.

През март 2020 г. Дани Голд създава Националния технологичен център за борба с пандемията от COVID-19 в сътрудничество с Министерството на отбраната, отбранителната индустрия, местната технологична индустрия, израелската армия и академични институции, в сътрудничество с Министерството на здравеопазването, болници, Националното здравно осигуряване, Мосад и други организации, за да намерят решения, свързани с вируса в различни области. Сформираните екипи внедряват широк набор от технологии, благодарение на които смъртността от КОВИД в Израел е сред най-ниските в света.

Голд има две докторски степени от университета в Тел Авив, по електронно инженерство и бизнес администрация (специализация в управлението на технологии).

През 2015 г. той е избран да запали факлата на церемонията по за Деня на независимостта на държавата Израел.

Благодарение на системата “Железен купол” израелската армия успява да неутрализира над 95% от ракетите, изстреляни от Газа и Южен Ливан, а преди два дни и от Иран.