Кой е депутатът от ПП, гласувал "въздържал се" за военната помощ?

Константин Бачийски бил "за" по принцип, но се разсърдил, че не му приемат поправките в текста

Политика
17:39 - 03 Ноември 2022
4878
Кой е депутатът от ПП, гласувал "въздържал се" за военната помощ?

Само един депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) бе „въздържал се“ при днешното гласуване в парламента за предоставянето на военна помощ на Украйна.  Без изненада, оказа се, че това е бургаският народен представител Константин Бачийски. Той имаше резерви и в предния парламент, когато бе гласувана декларацията, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна.

Днешното решение получи конституционно мнозинство благодарение на ГЕРБ-СДС, ПП, „Демократична България“ и ДПС.

Защо обаче Бачийски пак се отцепи от своите?

Той обясни, че по време на дебата е предложил две редакционни поправки, които не са били приети. А това било против националния ни интерес. 

Иначе Бачийски подкрепял даването на военна помощ за Украйна. Едното предложение на бургаския депутат бе решението на Министерския съвет за предоставяне на военно-техническа помощ на нападнатата държава да е такова, че да не отслабва отбранителните способности на България.

А другото – при преговорите със съюзниците с НАТО за придобиване на заместващо въоръжение Министерският съвет да предостави на депутатите и съответните финансови разчети. Това трябвало да се случи, понеже това въоръжение нямало да ни бъде предоставено безплатно.

„Аз исках ние, народните представители, да получим информация колко би струвала тази замяна, т.е. какви ще са финансовите разчети, за да можем да вземем обективно решение“, каза Бачийски пред „Флагман“.