Кой е Николай Василев?

Личности
11:49 - 12 Юли 2021
12854
Кой е Николай Василев?

Икономистът Николай Василев е фаворитът на Слави Трифонов за премиер. Нека обаче си припомним кой беше той?

Николай Василев вече бе начело на няколко министерства в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Той бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 г. – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер.

През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Какво направи, когато беше на власт?

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001 - 2003), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003 - 2005) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009). В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Компютъризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми. Като министър на администрацията намалява числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на "Експат Капитал" управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.