Кой е прокурорът, обявил, че иска да разследва Гешев?! (видео)

Новини
16:32 - 18 Февруари 2022
11909
Кой е прокурорът, обявил, че иска да разследва Гешев?! (видео)

"Аз бих го направил". Така прокурорът от Софийската градска прокуратура Милко Момчев отговори на въпроса "Защо в България не се намери един прокурор, който да разследва Бойко Борисов за "Барселонагейт" или Иван Гешев за "Жоси" и "Осемте джуджета"?

Прокурор Момчев даде обширно интервю в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", което се излъчва по ТВ 1. В него той каза, че не се страхува да говори и посъветва своите колеги в прокуратурата да последват примера му и да вършат съвестно и честно задълженията си.

"Аз бих повдигнал обвинения на Борисов или Гешев, но истината е, че то не е толкова лесно да се изкара едно такова дело", каза прокурора. Милко Момчев обясни как веднъж решил да се самосезира, но делото било отнето с решение на горестоящата прокуратурата, защото не се спазвал принципът на случайното разпределение на делата.

В момента прокурор Милко Момчев не може да се самосезира и да образува досъдебно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. През юли м.г. година Конституционният съд излезе с решение, че всеки "компетентен" прокурор има право да започне разследване срещу главния прокурор, като началникът на държавното обвинение няма право да се меси.

Ключовата фраза в решението на КС е "компетентен прокурор". Според Наказателно-процесуалния кодекс компетентни да разследват магистрати са само прокурорите в Специализираната прокуратура, а Момчев не е от тях. В интервюто прокурорът обясни своето разочарование, че не е бил избран на два пъти от Прокурорската колегия на ВСС за един от десетте делегирани прокурори в България, които работят за Европейската прокуратура. Той допълни, че обжалва решението на ВСС пред съда. "Прокуратурата да се промени, да се модернизира, да има публично лице", каза Момчев. Той обясни, че прокурорите трябва да могат да изразява мнението си по делата, по които работят, без да се притесняват.

"Това беше така по времето на г-н Борис Велчев. Той поощряваше всеки един прокурор да говори пред медии. Мълчанието ражда недоверие", каза прокурор Момчев. В заключение той увери премиера Кирил Петков, че има достойни прокурори и в България, но те трябва да се почувстват малко по-смели.

Въпреки смелата самозаявка, Милко Момчев е доста нееднозначна фигура в правораздаването, установи проверка на Lupa.bg. Той е работил по редица изключително противоречиви дела – разследването на падналата сграда на ул. "Алабин" в София; делото за убийството на ямболската адвокатска Надежда Георгиева, по което бе намесено името на бившия главен прокурор Николай Филчев, но така и това не влезе в обвинителния акт; "Октопод"-ът, по което бе обвинен Алексей Петров.

Именно той образува делото срещу варненския рапър Мишо Шамара за... песен. Това разследване започна в първия мандат на ГЕРБ и официалното оправдание бе, че текстът на песента поругавал националния флаг. В него имаше и фраза "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба". Тези дела са част от значимите провали в портфолиото на държавното обвинение в последните 15 години.

В продължение на над 7 години Милко Момчев работеше като командирован прокурор в Софийската градска прокуратура преди да бъде назначен за редови обвинител. Явно усетил, че кръга около Иван Гешев се затяга, той е решил да натрупа "точки", коментират в юридическите среди.


Вижте видео от гостуването на Милко Момчев: