Кой е тлъстото джудже Сергей Суровикин - Генерал "Армагедон"?

Ръководителят на окупационните сили има репутация на корумпиран престъпник и убиец

Украйна
08:00 - 18 Октомври 2022
8636
Кой е тлъстото джудже Сергей Суровикин - Генерал "Армагедон"?

Точно 10 дни минаха, откакто руското министерство на отбраната обяви назначаването на нов ръководител на всички окупационни военни сили в Украйна. Това е Сергей Суровикин, пред чийто прякор "Генерал Армагедон" се подмокрят всички родни путинофили. Кой обаче е поредният дебелак с джуджешки ръст, на който Владимир Путин поверява бъдещето на "специалната си операция"?

Суровикин навърши 56 години миналата седмица. От 1983 г. служи в армията. През 1987 г. завършва със златен медал Омското висше общовойсково командно училище на името на М. В. Фрунзе. От 31 октомври 2017 г. е главнокомандващ на Въздушно-космическите сили.

През август 1991 г. той служи като командир на 1-ви батальон на таманската дивизия. По време на опита за преврат военният му конвой беше блокиран от протестиращи в тунела на "Садово колце". В резултат на сблъсъка са убити трима цивилни граждани. Суровикин е арестуван, но през декември 1991 г. наказателното му дело е прекратено.

Освен в потушаването на пуча, Суровикин е участвал във Втората чеченска война и във т.нар. военна операция в Сирия, където именно получава страховитото си прозвище Армагедон. През юни стана известно, е генерал Суровикин командва Южната групировка на руските войски при агресията в Украйна. Сега вече оглавява всички руски сили там.

Назначаването на Суровикин подхранва твърденията в материал на в. "Вашингтон Поуст", че във вътрешния кръг на Владимир Путин тече все по-голямо разцепление заради Украйна.

"Суровикин е новият командир на руските окупационни сили и има репутация на брутален и корумпиран човек",твърди бившият командир на американската армия на европейския континент генерал-лейтенант Бен Ходжис.

"Едва ли някой се изненадва, че Кремъл избра корумпиран престъпник и убиец за позицията на новия командващ. Това беше предвидимо. Особено, след като той също е много лоялен и това сега е най-важното качество за назначаване, защото Путин се притеснява, че неговите генерали не го подкрепят по начина, по който го подкрепяха в миналото“, обясни Ходжис.

Проблемите на руската армия са толкова дълбоки и системни, че новият лидер няма да може да ги оправи за няколко седмици или дори месеци. „Корупция, липса на координация между ВВС, Сухопътните войски и ВМС, провалена логистична система. Всичко това е такъв ужас, че който и да стане командир, няма да може да го преодолее“, казва още той.