Кой е Томи Юрич - кенгурото, което ще скача в ЦСКА?

Австралиецът с хърватски корени, ще защитава честта на червената фланелка

Спорт
11:22 - 28 Август 2019
7588
Кой е Томи Юрич - кенгурото, което ще скача в ЦСКА?

28-годишен нападател, национал на Австралия - това звучи повече от добре. Това е новият в ЦСКА, участник на Световното първенство през 2018 година в Русия. Името Томи Юрич едва ли говори нещо на повечето от вас, но ние ще ви запознаем с него, ще хвърлим повече светлина върху централния нападател, който се е подвизавал в елитните дивизии на Швейцария и Холандия, макар по-голямата част от кариерата му да е преминала в Австралия.

Проблемите му идват след Мондиала в Русия - той има травма в крака, за която в предишния му клуб Люцерн има съмнение, че се превръща в хронична.

Освен това нападателят не е играл в официален мач от февруари тази година, когато за последно записва минути срещу Ксамакс. Веднага след двубоя е помолен да тренира самостоятелно и дори не води подготовка с отбора.

В крайна сметка записва само 9 двубоя и 2 гола във всички турнири и през лятото е освободен и името му се спряга за завръщане в Австралия. Всеки от местните клубове, който е смятан за новия му пристан, категорично отрича да е проявявал интерес към него. В крайна сметка пред него се появява опцията ЦСКА, където ще се бори да възроди кариерата си в конкуренцията на Тони Уот, Али Соу и Евандро.

Томи Юрич е роден в Сидни в семеиство на хърватски мигранти. Започва да тренира в аматьорските Сидни Олимпик и Сидни Юнаитед. Оттам отива в Хърватия и заиграва в отбори от втора и трета лига, докато през 2013-та отново се завръща в Австралия. Подписва договор с Аделаида.

След половин сезон в тима, преминава в Уестърн Сидни и това променя живота му!

Без да са шампиони и без звезди, с играчи като Юрич и Аарън Муй, който отиде в Хъдърсфилд, а сега в Борнемут, и други такива средняци, Уестърн прави чудо - печели азиатската Шампионска лига сред конкуренцията на милиардерите от Гуанджоу Евъргранде, Чомбук и други силни японски, корейски, китайски и ирански отбори! Невероятно чудо!

Тук идва и голямата оферта към Юрич - за 10 милиона долара от Шанхай Шенхуа, защото той вече е и национал, който печели и азиатското първенство с Австралия.

Юрич избира Европа и отива в Рода без пари, а след изтичане на договора се мести в Люцерн. В Швейцария играе редовно и добре, но от 2 години има хронична травма, която нон стоп го мъчи и миналата година е доста зле - все по-малко играе! Това е причината на 1 юли 2019-та Люцерн да го освободи.

Силни страни са играта му с глава, той е тип тежък таран, но малко реализира. За 10 год. футбол има под 50 гола! В национала на Австралия има 40 мача с 8гола.

На ЦСКА може и да свърши перфектна работа, но ако е здрав.