Кой гълта милиони от "Америка за България"?

Отчетът с новите грантове излезе на сайта на фондацията

Актуални новини
16:43 - 29 Юли 2024
7067
Кой гълта милиони от "Америка за България"?

2 123 000 и нито стотинка по-малко е предвиденият бюджет за Антикорупционния фонд, който се осигурява от фондация „Америка за България”. Това видя Lupa.bg, след като направи справка на сайта на фондацията.

„Грантът предоставя подкрепа за дейността на Фондация „Антикорупционен фонд“, която включва журналистически разследвания, правни консултации, застъпничество, гражданско образование и съдействие на правосъдието за възпрепятстване, изобличаване и разследване на корупцията на всички нива”, е обяснено под проекта.

Бюджетът е за периода юли 2023 – юли 2026 г. На финансова подкрепа от фондацията се радват и в медиите на Иво Прокопиев – Economedia. За една година групата е получила 175 000 лв.

Съюзът на съдиите в България също е сред късметлиите, спечелили грантове от фондация „Америка за България”. От януари 2023 до януари 2026 г. за него са предвидени 342 900 лв.

„Това е програма за гражданско образование, която включва ученици в гимназиалните класове и учители по литература и философия, в дискусия за работата на съдебната система, за действителните задължения и функции на ключовите фигури в съдебния процес, за разрешаване на спорове в демократичното общество. В основата на програмата са поредица от симулирани съдебни процеси” - е обосновката на проекта.

370 000 лв. са грабнали за година и от КлубZ. Става дума за периода от ноември 2022 до май 2024 г. „100 въпроса за тоталитарната държава“ е нова рубрика на Club Z, която кани млади българи да задават въпроси относно идеи, концепции, събития и действия, свързани с комунистическото минало на България”, пише в обясненията под проекта.

1,154,410 лв. получават от октомври 2022 до юни 2025 г. и АЕЖ.

Като проектът планира да доразвие и разшири програмaта за медийна грамотност на АЕЖ-България и платформата sCOOL Media, чрез обучния за млади журналисти, семинари, работилници и конкурс за ученици-журналисти.

Повече подробности за финансираните проекти на фондация "Америка за България" може да видите тук.