Кои храни ще ви помогнат срещу побеляване?

Стил
12:20 - 26 Юли 2021
2886
Кои храни ще ви помогнат срещу побеляване?

Сивите и бели коси са нещото, което тревожи повечето жени и мъже. Никой не би искал да изглежда по-стар от истинската си възраст. Ето защо често правим всичко възможно да прикрием сивите коси.

Посивяването на косата в млада възраст се случва по много причини. Повечето от тях са генетични. Стресът обаче също играе голяма роля. Съществена част от процесите на преждевременно стареене и побеляване на косата заемат и различни дефицити на витамини и минерали.

Според healthline.com, най-голяма роля в преждевременното посивяване на косата играят дефицитите на минералите калций, мед, желязо, протеини, витамините от група В, витамин D, както и цинкът, който е много важен за състоянието на косата и кожата.

Благодарение на някои храни, които съдържат изобилие от тези хранителни вещества, можете да подпомогнете забавянето на появата на бели и сиви коси.

Кои са най-полезните храни в борбата с побеляването на косата?

Едни от най-добрите източници на витамин С, нужен за производството на колаген – протеинът на младостта на кожата и косата, са цитрусовите плодове. Цитрусите са добър източник и на фолиева киселина (витамин В9), който също е нужен за превенцията на белите и сиви коси, пише livestrong.com.

Ферментиралите храни са друг много полезен източник на ценни вещества за косата.

Те съдържат естествени пробиотици и пребиотици, които подхранват чревната флора. А тя има пряка връзка със състоянието и здравето на косата, както и с процесите на стареене в косъма.

В червата се синтезира витамин В7 или биотин, който има положителен ефект върху растежа на косата. Полезен е при косопад, защото стимулира космените фоликули и подобрява състоянието на косата. Важен е и в превенцията на преждевременно побеляване.

Другият много важен витамин в борбата с посивяването на косата е витамин В12. Той се съдържа в яйцата и месото, които са най-добрият източник на ценния витамин.

Ако искате да забавите стареенето на косата, наблегнете и на желязото, медта и витамин D, както и омега-3 мастните киселини. Те се срещат в лещата, черния шоколад, рибата, тъмнозелените листни зеленчуци, бобовите.