Кой изтрови пчелите в с. Катерица?

Крими
16:43 - 27 Юни 2022
2774
Кой изтрови пчелите в с. Катерица?

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен започна проверка по два сигнала за отравяне на пчели в района на село Катерица, област Плевен.

Сигнал за отровените пчели е получен в събота, 25.06.2022 г. от местни пчелари. Според сигнала в района, където са разположени пчелините в петък и събота миналата седмица се е извършвала сеитба на соя.

Инспектори от областната дирекция по безопасност на храните са посетили района в неделя, 26 юни. Взети са проби от пчелни трупчета от два пчелина, проби от разтвора в техниката, с която се е извършвало третиране, както и третирани семена от сеялката.

По данни на пчеларите е възможно да е извършено пръскане с авиационна техника.

Със заповед на директора на Областната дирекция по земеделие (ОДЗ) Плевен е назначена комисия, която днес, 27 юни, взема проби и от растителността, съгласно действащото законодателство.

Резултатите от лабораторните изследвания и от проверката ще бъдат оповестени допълнително, казаха от ОДБХ в Плевен. Оттам напомнят, че всеки може да поде сигнал на горещия телефон на дирекцията 0700 122 99, както и през интернет страницата, в секция „Подай сигнал“.