Кой изяде държавния кашкавал?

Икономика
20:45 - 21 Април 2021
16904
Кой изяде държавния кашкавал?

Липса на близо 38 тона кашкавал, предназначен за държавния резерв, е установена в мандрата в град Елена. На дружеството е наложена глоба от 7 000 лева, която беше потвърдена от Великотърновския административен съд, гръмнаха днес емисиите. 

По договор млекопреработвателното предприятие в Елена е съхранител на държавни резерви и военновременни запаси. При две проверки на Държавния резерв в края на 2019-а и в началото на 2020-а година в хладилните складове на мандрата е трябвало да има в наличност 64 тона кашкавал "Витоша".

Босът на мандра „Елена” Стефан Василев обаче не излиза с първо провинение. Той беше арестуван през юни 2018 година. 

В миналото Стефан Василев е бил съдружник със Слави Славов, убит хладнокръвно от наемници през 2000 година пред входа на жилището му. За ликвидирането е разследван Петър Христов, но доказателства не са намерени. Оттогава двамата босове от региона са в хладни отношения. Докато Христов не е имал проблеми с правосъдието заради протекции от високите етажи на властта, Стефан Василев се оказва един от крупните бизнесмени, арестувани за данъчни  престъпления.

Разследването срещу него е започнало малко след убийството на прекия му конкурент Петър Христов. Той е прострелян на 8 януари 2018 година. В началото на следващите доказаха близо 900 хиляди лв. невнасяни данъци. След това сумата нарасна до 1200000 лв. Схемата е с приспадане на ДДС за доставки от Гърция. По документи стоката е минавала през много фирми и дължимият данък не е внасян от една по веригата. Освен това доставките били фиктивни- Василев купувал мляко за сирене и кашкавал в България. Вносната стока се оказва фантом. За да докаже доставките наема на транспортна фирма. Но само по документи. Шофьорите превозвали други стоки. Стефан Василев стоя два месеца в ареста и го пуснаха, за да се грижи за семейството си. След това Той постепенно започва да се оттегли от бизнеса си, показва проверка на в. „Галерия”. Когато помирисал свободата, Василев прехвърля дяловете си в компанията за млечни продукти и излиза от нея. Купуват ги съдружниците му- вдовицата на разстреляния преди 20 години Слави Славов- Емилия и Пламен Стайнов.

По-интересен е Стайнов. Той е в бизнеса с млечни продукти от 20 години през цялото време е бил съдружник на Стефан Василев. Пламен Стайнов не е случаен човек. Той е офицер от второ главно управление на Държавна сигурност- контраразузнаването. Като служител на ДС Стайнов е бил и под прикритие, работил е във външнотърговската оръжейна компания Кинтекс. Оттам е връзката му с оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 година но оцеля. Други източници му приписват тесни връзки със семейството на Фатик, чийто баща Исмет Тюркмен също е работил за държавна сигурност. 

Първата проверка констатира липса на 24 тона кашкавал, дадено е предписание количествата да бъдат осигурени. При повторната проверка липсите на кашкавал за държавния резерв се увеличават до 37 834 килограма.  

На дружеството е наложена глоба от 7 000 лева, която мандрата обжалва в Районния съд в Елена, който я потвърждава, и след това и в Административния съд във Велико Търново. Втората инстанция потвърди санкцията в началото на тази седмица и решението е окончателно, информира БНР. 

В рамките на година това е втора санкция, потвърдена от съда, за липса на военновременни запаси в Еленската мандра. През миналата година дружеството беше глобено за същото нарушение с 5000 лева.

Търновци, които добре познават мастития бизнесмен Стефан Василев разказват, че той има още мандри в Русе, в Омургат, както и съдружие в подобна дейност в Македония. В Омуртаг държи голямо ловно стопанство. В еленското село Тодювци притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Във Велико Търново държи частна поликлиника с над 10 кабинета с модерни скенери и друга апаратура. Наскоро е взел хотел "Ивайло" до стадиона в старата столица.