Кой какви комисии в спорния парламент оглави

ПП видя завера между ГЕРБ, ДПС, Възхода и Възраждане при избора на спортния орган

Политика
13:30 - 27 Октомври 2022
5351
Кой какви комисии в спорния парламент оглави

Силно фрагментираният състав на новия 48-и парламент доведе до нови спорове - този път за съставите на комисиите, започнал още вчера. Както Lupa.bg вече писа, след като успяха да се споразумеят ДПС чрез Петър Чобанов да оглави бюджетния и финансов орган, депутатите излязоха в дълга процедура по почивки, защото стана ясно, че няма разбирателство за останалите комисии и кои да са шефовете им. 

След като тази сутрин чрез депутата си (отцепник от ИТН в миналото НС - б.р.) Иво Атанасов ПП реши да взриви залата с искане за оставка на законотворец номер 1 Вежди Рашидов, а после от трибуната съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков заяви, че имало съглашателство между ГЕРБ и ДПС по отношение на спортната комисия (където друга люспа от партията на Дългия - Радостин Василев, настояваше да стане председател - б.р.), след като късно снощи бил информиран за промяна в искането за шефския пост и предложението ДПС да го поеме чрез Халил Летифов.

В крайна сметка мнозинството в НС не реши и Летифов да поеме въпросния орган. И заради въпросното гласуване от ПП видяха завера между ГЕРБ, ДПС, Български възход и Възраждане. 

Иван Христанов (ПП) обяви във фейсбук профила си, че тази рокада била издиктувана не откъде да е, а от "Дондуков", но не уточни дали от номер 1 (МС) или от номер 2 (Президентството).

"Твърди се, че от Дондуков е наредено Радостин да не бъде допуснат за председател. Възраждане напуснаха залата и с това подкрепиха ГЕРБ. Вижда се и на гласуването. Янев предложи нов председател. Пълна координация между ДПС, ГЕРБ, Янев и Възраждане. Имаме чувството, че сме заобиколени от ДПС от всички страни", пише още Христанов. 

Костелив орех се оказа и земеделската комисия, чийто председател трябва да е от ПП. Предложението им бе именно за Христанов, но мнозинството в залата не го одобри, което доведе до нова почивка, обявена от председателстващият заседанието Йордан Цонев.

Подобна е и картината по отношение на Комисията по правата на човека.

Ето как изглежда разпределението на новите комисии: 

Регионална комисия - Коста Стоянов (Възраждане); 

Енергетика - Делян Добрев (ГЕРБ); 

Икономика и иновации - Мартин Димитров (ДБ); 

Външна политика - Екатерина Захариева (ГЕРБ); 

Европейски въпроси - Деница Симеонова (ПП); 

Контрол над службите и прилагането на СРС-та - Даниел Митов (ГЕРБ), Бойко Рашков (ПП), Ахмед Ахмедов (ДПС), Николай Дренчев (Възраждане), Атанас Зафиров (БСП), ген. Атанас Атанасов (ДБ) и Стефан Янев (БВ). Председателството е ротационно; 

Вътрешна сигурност - Хамид Хамид (ДПС); 

Отбрана - Христо Гаджев (ГЕРБ); 

Труда и социалната политика - Георги Гьоков (БСП); 

Образователна комисия - Красимир Вълчев (ГЕРБ);

Здравеопазването - Антон Тонев (ПП);

Екокомисията - Станислав Анастасов (ДПС); 

Транспорт и съобщения - Георги Свиленски (БСП); 

Електронното управление - Калина Константинова (ПП); 

Културната комисия - Иван Ченчев (БСП);

Гражданската комисия - Анна Александрова (ГЕРБ);

Антикорупционната комисия - Стефан Янев (БВ); 

Българите зад граница - Костадин Костадинов (Възраждане); 

Туристическа комисия - Цончо Ганев (Възраждане); 

Очаквайте още подробности и състави!