Кой купува Ленин за $1 млрд. ?

Художник иска мумията за своето копие на московския мавзолей във Вашингтон

Мистика
13:58 - 17 Септември 2020
3379
Кой купува Ленин за $1 млрд.?

Американският художник и колекционер от грузински произход Дейвид Датуна, придобил световна известност след публичното изяждане на скъп банан, е готов да купи мумията на съветския лидер Владимир Ленин за 1 милиард долара, твърдят от пресслужбата на Датуна.

Представителите на художника настояват, че той ще построи копие на Московския мавзолей във Вашингтон и ще постави там тялото на Ленин. Авторът на идеята нарича целта на акцията „напомняне за умората на американските граждани от политиката на агресивен капитализъм“, съобщава РИА Новости. Художникът и неговите съмишленици са уверени, че „Ленин и неговият мавзолей са най-поразителните символи на промяната, търсенето на които през 2020 г. е особено голямо в САЩ”.

Преди година Дейвид Датуна събира почитатели на изкуството и журналисти, за да протестира публично срещу арт инсталация на италианеца Маурицио Кателан. По време на „представлението” Датуна изяжда скъп банан. Яденето е реакция срещу  бананите, прикрепени към стената с тиксо и продадени за 120 хиляди долара всеки. Така наречената арт инсталация на банана с тиксо върху стена на галерия е дело на световноизвестният концептуален художник Маурицио Кателан. Той става популярен със своята 18-каратова златна тоалетна, наречена Америка. Днес тоалетната от злато е изложена в музея в Билбао, Испания.

През 2018 г. за 50-годишнината на списание New York Кателан създава плакат, който показва обикновен банан, залепен на стената с червено тиксо. Работата е популярна и година по-късно той представя на обществеността нейната триизмерна версия – обикновен банан, залепен на стената с широко сиво тиксо.

Неизвестен колекционер плаща 240 хиляди долара за два такива банана, след което Кателан вдига цената на банана на 150 хиляди долара. Художникът купува банани в местния супермаркет и признава, че за разлика от златната тоалетна, новата му творба не носи никакви загуби. Продадените банани са придружени от сертификати за автентичност, както и бележка, в която се посочва, че бананът може да бъде заменен при необходимост.

Дейвид Датуна обаче демонстративно отлепва банана от стената на галерията и го изяжда. Десетки посетители снимат изяждането на скъпото „произведение на изкуството”. Много бързо охраната извежда Дейвид Датуна от галерията. Говорител на Маурицио Кателан заявява през „Ню Йорк Таймс”, че няма да се предприемат действия срещу Дейвид Датуна. Персоналът на галерията заменя банана с друг, като обяснява, че произведението на изкуството не може да бъде унищожено, тъй като бананът е просто идея. Самият Датуна нарича своя спектакъл „Гладният артист” и не спира да се подиграва с Кателан в социалните мрежи.