Кой мърда напред , когато го бутат назад ?

Това се случва с нещата, които имат отрицателна маса

Мистика
23:31 - 11 Декември 2020
4603
Кой мърда напред, когато го бутат назад?

Преди по-малко от десетилетие физици създават флуид с "отрицателна маса" - т.е. ако се бутне напред, започва да се движи назад. Феноменът е описан от Physical Review Letters journal.

В смятания за нормален свят когато даден обект бъде бутнат, той започва да се движи в същата посока, в която е приложена силата - съвсем по правилата на Втория закон на Нютон. Теоретично материя с отрицателна маса може да има, също както електрическият заряд има положителна или отрицателна стойност.

Екип от учени начело с професор Петер Енгелс от Вашингтонския държавен университет изстудява Рубидиеви атоми до абсолютната нула - температура близка до -273 градуса, позната като Бозе-Айнщайн конденз. В това състояние частиците се движат много бавно и се държат като вълни. Състоянието е наречено суперфлуид. В него течностите се движат без загуба на енергия.

За да създадат условия за отрицателна маса, учените използват лазери. Така наблюдават квантовите преходи на рубидиевите атоми. "Ако бутнеш нещо с негативна маса, то тръгва към вас. Прилича все едно се е ударило в невидима стена", казва Майкал Форбс, професор по физика във Вашингтонския държавен университет.