Кой направи каменните дискове ?

Огромните скални кръгове са на стотици хиляди години

Мистика
16:28 - 30 Октомври 2020
5311
Кой направи каменните дискове?

На 31 януари 2015 г. близо до село Каракан, Беловски район на Кемеровска област в Русия, на дълбочина около 40 метра е открит каменен диск с диаметър 1,2 метра и тегло 200 кг. Той се състои от много твърда скала – аргилит. По-рано на това място са откривани бивни на мамут, които лежали в глинени наноси на дълбочина около 25 метра. А това сочи, че дискът е много по-древен от мамута.

За нетрадиционното събитие разказва на своята страница във „ВКонтакте“ неговият откривател, а местните жители кръстили находката „каменния диск на предците“. Работникът дори съобщил, че намереният диск не бил единствен – още един подобен предмет, намерен там, се разпаднал от удара на кофата на багера. Оцелелият диск сега се намира в природния отдел на Кемеровския музей.

На 9 септември 2015 г. на стръмна клисура в Жирновски район на Волгоградска област, Русия – място, прославило се с мистични и аномални явления, експедиция на „Космопоиск“ открила няколко десетки каменни диска. Най-малкият от тях е с диаметър около половин метър, най-големият – 4 метра и 20 сантиметра. Един еднометров диск бил изваден от клисурата и сега се намира в музея на град Жирновск.

Преди това най-големият каменен диск в света е бил 2-метров и е открит през 2007 година в Хуанг, Китай. При изследване на площадка за нова въглищна мина работниците откопали необичаен камък – гигантски идеално кръгъл диск с неголяма вдлъбнатина в средата. Теглото на находката е 400 кг. След първия диск миньорите извадили още девет подобни блока. Всички те имали еднаква форма, размер и тегло.

Пристигналите на място археолози не могли да дадат ясно обяснение на откритите предмети, отбелязва Мегавселена. Нямат обяснение и подобните находки в Русия – изкуствени ли са, или с естествен произход, все още не е установено.