Кой оглави парламентарните групи в парламента?

Политика
13:49 - 20 Юни 2024
5204
Кой оглави парламентарните групи в парламента?

Четирима партийни лидери оглавиха седем от парламентарните групи. Това са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Костадин Костадинов и Николай Марков.

Председател на ПГ на ГЕРБ-СДС е Бойко Борисов, а заместници - преговорния екип в състав Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян, както и лидерът на СДС Румен Христов. Секретар е Александър Ненков.

Групата на ДПС ще води лидерът Делян Пеевски. Ще го заместват Искра Михайлова, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Ертен Анисова, а Елван Гюркаш ще е секретар. Съпредседателят на движението Двеждет Чакъров е редови член на групата. Така бе и в миналия парламент.

Шеф на групата на ПП-ДБ ще е акад. Николай Денков. Зам.-председатели ще са Божидар Божанов, Калина Константинова, Людмила Илиева и Стою Стоев. Татяна Султанова-Сивева ще е секретар на групата. Кирил Петков и Асен Василев ще са редови членове. В 49-ото НС Петков бе съпредседател на групата с Атанас Атанасов. 

Партийният лидер Костадин Костадинов отново ще води групата на "Възраждане". Ще го замества Петър Петров, а Искра Михайлова пак ще е секретар.

Борислав Гуцанов е новият лидер на групата на БСП. Заместник-председатели ще са Иван Иванов и Деян Дечев, а Иван Петков ще е секретар. Соцлидерката в оставка Корнелия Нинова не зае никакъв пост в парламентарната група, както и временният председател Атанас Зафиров по решение на червения пленум.

Тошко Йорданов пак е председател на групата на ИТН. Станислав Балабанов ще е зам.-шеф на групата, а Ивайло Костадинов и Станислав Богдански ще са секретари.

От "Величие" поискаха Николай Марков да е шеф на групата им, само че той още не бе положил клетва като депутат заради вчерашното си закъснение. И така депутатите спряха конституирането на групи, за да викнат Марков да положи клетва, а после и да стане председател на парламентарната група.

И така след като официално стана депутат, стана шеф на групата на партията от "Исторически парк". Ще го заместват Дарин Георгиев и Георги Куков, а секретар ще е Ирена Негинова.