Кой поема управлението на страната до 2 октомври?

Бивши служебни министри на Радев и опозиционери на Нинова влизат в новия МС

Ексклузивно
13:54 - 01 Август 2022
8170
Кой поема управлението на страната до 2 октомври?

Бивши служебни министри на Румен Радев, опозиционери на шефката на БСП Корнелия Нинова и досегашни заместници по ведомствата, сядат в креслата на "Дондуков" 2 от утре до 2 октомври, когато президентът насрочи поредните предсрочни парламентарни избори. 

Трима отявлени критикари на досегашната вицепремиерка и икономическа министърка взимат властта от ръцете на кабинета "Петков".

Това са доверените лица на Радев - Весела Лечева, на която връчи спортното министерство, Крум Зарков (сочен за бъдещ лидер на левицата - б.р.) - на когото е поверено правосъдието, и някогашният шеф на Комсомола Явор Гечев (той бе и зам.-министър), който ще управлява земеделието. 

Дясната ръка на главнокомандващия - главният му секретар Димитър Стоянов става министър на отбраната и наследява евроатлантика Драгомир Заков.

Стоянов е известен офицер от резерва, сочен за проруски генерал, който най-вероятно ще зададе нова реторика по отношение на войната в Украйна. 

Новият външен министър Николай Милков е дипломат от кариерата, както и бивш постоянен секретар по отбраната. Бил е и разузнавач в Генщаба, а впоследствие  - през 2004-2005 г. е зам.-външен министър, отговарящ за отношенията на България в НАТО.

Румен Радев вика Милков от Франция, където в момента е наш посланик в Париж, за да оглави МВнР. Говори се, че е с евроатлантическа ориентация, но не е от най-отявлените ястреби срещу Русия.

Щатски възпитаник пък поема енергетиката и евентуалното възобновяване на диалога с "Газпром". Това е Росен Христов, магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие, уточняват от "Дондуков" 2. И добавят, че Христов говорел 4 езика и бил член на МЕНСА. 

Бивш шеф на агенцията за малки и средни предприятия пък поема икономиката от Корнелия Нинова - това е Никола Стоянов. Понастоящем той е шеф на ВМЗ-Сопот, която бележи огромен ръст в производството си, а експертите твърдят, че това се дължи на износ на боеприпаси за Украйна чрез посредници. 

Към бившите зам.-министри в списъка с избраните от Радев за титуляри попада и Александър Пулев. Той взима ведомството на Даниел Лорер по иновациите и растежа, като в биографията си е добавил преди това транспортното ведомство, пак в рамките на служебен кабинет. Пулев е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ.

Цели трима от последните му служебни министри (преди кабинета "Петков" - б.р.) се връщат на постовете си. Това са Атанас Пеканов, Иван Демерджиев и Велислав Минеков, съответно на еврофондовете, МВР и на културата. 

Любопитното е, че Радев е харесал шефа на националния превозвач - Георги Тодоров, за наследник на Божидар Божанов в електронното управление. Наши източници разкриват, че финансовото състояние на "България еър" в момента никак не е завидно. 

Началник в "Пирогов" пък поема здравето в разгара на петата ковид вълна. Това е д-р Асен Меджидиев - изтъкнат УНГ специалист. 

Като управленски гаф на Радев обаче мнозина вече определят решението му да назначи за наследник на Гроздан Караджов в МРРБ не кой да е, а бившият главен архитект в столичния район "Триадица" Иван Шишков, който хвърли оставка от поста си след като малко дете загина при токов удар на улицата заради кабели на незаконен павилион там. Това петно в биографията му не се споменава в справката от "Дондуков" 2. 

Два броя дами на име Росица влизат в състава на МС. Първата - Росица Велкова поема финансите от Асен Василев. Тя е дългогодишен служител на ведомството и бе и зам.-министър. 

Другата Росица - Карамфилова заема поста министър на околната среда и водите - също дългогодишен кадър на ведомството.