Кои са евентуалните заместници на Тен Хаг в Юнайтед?

Зинедин Зидан, Рой Кийн и Унай Емери са сред спряганите имена

Спорт
20:40 - 03 Ноември 2023
5981
Кои са евентуалните заместници на Тен Хаг в Юнайтед?

Времето на Ерик тен Хаг почти изтече, а нидерландецът изглежда обречен на "Олд Трафорд"! "Червените дяволи" вече са загубили осем мача във всички състезания през 2023-24 г. и е неизбежно да бъде направена още една промяна, колкото и да не се иска на някои.

В момента Ерик тен Хаг ръководи най-лошия старт на кампанията на Манчестър Юнайтед от 60 години насам - ужасяваща статистика, която бе потвърдена след мрачното поражение на отбора в последния кръг на "Карабао Къп" срещу Нюкасъл. Нямаше да се повтори победата на Юнайтед на финала за Купата на лигата над "свраките" през миналата година (2:0), а този път тимът на Еди Хау се наложи с 3:0 на "Олд Трафорд".

"Червените дяволи" не успяха да се съвземат и да се реваншират пред своята публика след унизителната загуба в дербито с Манчестър Сити, която ги остави на осем точки от челната четворка на Висшата лига след само 10 мача. Отборът на Тен Хаг също така бе победен два пъти в Шампионската лига и е изправен пред трудна битка за достигане на елиминационните етапи.

"Това е под стандартите, които всички очакват от Манчестър Юнайтед, призна Тен Хаг след мача с Нюкасъл. - Това далеч не е достатъчно добро и трябва да го поправим. Поемам отговорността за това. Това е моят отбор и той не се представя на ниво".

Това бяха думите на човек, който знае, че вече е на загуба. Играчите са спрели да дават всичко от себе си за Тен Хаг и лошите резултати ще продължат, докато бордът на Юнайтед не връчи на нидерландеца документ за раздяла.

Несигурността около предложеното от сър Джим Ратклиф миноритарно поглъщане на "Олд Трафорд" и продължаващата неспособност на семейство Глейзър да се справят с падащите стандарти на и извън терена със сигурност не са помогнали на Тен Хаг. Но той похарчи значителна сума за трансфери на група неудачници и не успя да наложи ясна философия на отбора, който отчаяно се нуждае от някаква структура.

Безпощадният подход на Тен Хаг към играчите, които според него са излезли извън строя - като Джейдън Санчо, също се е обърнал срещу него. Изтичането на информация от съблекалнята става все по-често, а критиците вадят ножовете си.

Въпросът е: към кого би могъл да се обърне Юнайтед, за да вдигне тази група от разочаровани, потиснати от увереността си играчи?

Ето и потенциалните кандидати за наследник на Тен Хаг, като започне с един италиански гений, който се подвизава на южния бряг...

Роберто де Дзерби

Ако Юнайтед иска прогресивен мениджър с отличителен стил на игра, който може да върне забавлението на разочарованите фенове, има малко по-добри варианти от Роберто де Дзерби. Бившият наставник на Шахтьор Донецк и Сасуоло направи чудеса в Брайтън след назначаването си през септември 2022 г., като изведе клуба до Лига Европа за първи път в историята му.

Де Дзерби е сравняван с Пеп Гуардиола заради неговата система, базирана на владеене на топката, и настояването му да играе отзад, като някои доклади дори предполагат, че той може да запълни обувките на испанеца, когато той напусне поста си в Ман Сити.

Юнайтед би постъпил разумно, ако се насочи към Де Дзерби преди местните си съперници, и то не само заради очевидния му тактически ум. 44-годишният специалист е майстор и в развитието на талантливи млади играчи, като под негово ръководство драстично се подобриха Алексис Мак Алистър, Мойзес Кайседо, Каору Митома и Первис Еступинан.

Зинедин Зидан

Зизу е свързван с поста в Юнайтед няколко пъти през последното десетилетие и може би никога няма да има по-добра възможност да привлече французина, който е без работа, откакто през май 2021 г. прекрати втория си мандат начело на Реал Мадрид.

По време на първия си престой на "Сантяго Бернабеу" Зидан донесе три поредни титли от Шампионската лига - постижение, което никога не е било подобрявано - както и шест други трофея. Той беше един от най-добрите футболисти на своето поколение и също така се доказа като елитен мениджър, който може да се справи с най-голямото его и натиска на очакванията на най-високо ниво.

Зидан няма никакъв опит в изграждането на отбор от нулата, но веднага ще предизвика уважение в съблекалнята на Юнайтед, а неговият манталитет на победител на всяка цена може да е точно това, което е необходимо, за да измъкне клуба от сегашната криза.

Греъм Потър

Може да се твърди, че ако Греъм Потър не беше положил солидните основи, Брайтън нямаше да бъде същата сила, която е днес под ръководството на Де Дзерби. Потър превърна "чайките" в отбор от топ 10 на Висшата лига по време на тригодишното си управление, което му осигури шанс за изява в Челси.

Ръководеният от Тод Бьоли режим на собственост се довери на Потър след откупуването на Роман Абрамович, след като бързо реши да не се придържа към Томас Тухел в първите седмици на сезон 2022-23 г., а английският треньор остана непобеден в първите си девет мача начело.

Резултатите обаче скоро се влошават, тъй като той се бори да управлява раздутия си отбор и е безсилен да предотврати изпадането на Челси в долната половина на таблицата. Не беше изненада, когато Потър беше уволнен само седем месеца след началото на мандата си и все още не се е завърнал "на дузпата".

Сър Ратклиф обмисля да привлече Потър, ако миноритарното му поглъщане на "Олд Трафорд" се осъществи според очакванията, и бившият треньор на Суонзи Сити със сигурност ще се възползва от възможността да се опита да възстанови репутацията си.

Треньорските качества на Потър са неоспорими, но назначението му вероятно само ще отчужди още повече феновете на Юнайтед, а и изглежда, че му липсва харизмата и самочувствието, които са необходими за постигане на успех в топ клуб.

Киърън Маккена

Киърън Маккена беше назначен за мениджър на юношите до 18 г. на Юнайтед през 2016 г. и впечатли достатъчно, за да спечели ролята на треньор на първия отбор само две години по-късно. Ирландецът запази работата си на "Олд Трафорд" дори след уволнението на Оле Гунар Солскяер през ноември 2021 г., но към този момент не се чувстваше готов да излезе сам.

Месец по-късно Ипсуич Таун заложи на Маккена и още през първия си сезон той води клуба до промоция от Лига 1. "Трактористите" направиха лесен и скока в Чемпиъншип, като се изкачиха до второ място в таблицата след 13 мача през 2023-24 г.

За кратко време Маккена си спечели репутацията на проницателен тактик и не след дълго ще се завърне във Висшата лига, ако не в Ипсуич, то в още по-голям клуб.

Завръщането в Юнайтед на този етап може и да изглежда пресилено, но всички по-значими назначения след ерата на сър Алекс Фъргюсън се провалиха, а вътрешното познаване на клуба от страна на Маккена му дава основание да бъде поканен поне на интервю.

Антонио Конте

Друго известно име, което в момента си търси нова роля, е бившият шеф на Челси Антонио Конте, чието управление в Тотнъм завърши с идиотски край през март. Италианецът успя да изведе "шпорите" обратно в топ 4, но в крайна сметка загуби контрол над съблекалнята и публично разкритикува играчите и клуба за това, че са създали култура на посредственост - което не се хареса на председателя Даниел Леви.

Все пак Конте донесе титлата във Висшата лига по време на престоя си в Челси и спечели общо четири титли по време на периодите си в Ювентус и Интер. Със сигурност няма да се уплаши от задачата да замени Тен Хаг в Юнайтед, а в съблекалнята не търпи лесно глупаци.

Недостатъкът на Конте е, че е склонен да предпочита прагматичен тактически подход, подобен на този на бившия шеф на Юнайтед Жозе Моуриньо, а това рядко допринася за силен спектакъл.

В краткосрочен план той би постигнал резултати, поради което без съмнение ще бъде в рамката за висшия пост на "Олд Трафорд", но 54-годишният специалист може да не е правилният човек, който да повдигне мрачното настроение.

Майкъл Карик

Той беше №2 на Солскяер на "Олд Трафорд", преди за кратко да води първия отбор на Юнайтед като временен шеф, записвайки две победи и едно равенство - но той реши да не остава на работа до края на сезон 2021-22 г.

През октомври 2022 г. Мидълзбро връчи на Карик първата му постоянна роля на старши треньор и той наследи отбор, който тънеше на 21-о място в Чемпиъншип, на една точка над зоната на изпадащите. Бившият полузащитник на Юнайтед обаче наблюдава драматичен обрат, като Боро се впуска във вълнуващ поход към плейофите, само за да претърпи тежко поражение на полуфинала срещу Ковънтри Сити.

След това отборът на Карик започна лошо новата кампания, но спечели пет от последните си шест мача в първенството, за да се върне в борбата за още едно място в плейофите. 42-годишният играч се споменава като възможен наследник на Тен Хаг и подобно на Маккена би бил добре подготвен да окаже трансформиращ ефект.

Той вече получи подкрепата на Солскяер, който през май заяви: "Майкъл е стойностен и принципен човек, голям семеен мъж, но познанията му също са ненадминати. Той е победител, но все още контролира емоциите си. Не мога да го видя да не бъде мениджър на Манчестър Юнайтед".

Унай Емери

Испанецът се превърна в един от най-добрите мениджъри в Европа, след като постигна свръх успехи в Севиля, и продължи да печели множество трофеи в Пари Сен Жермен - макар и да не успя да се пребори за Шампионската лига. Изглеждаше естествено, когато Арсенал избра Емери за наследник на легендарния си шеф Арсен Венгер през 2018 г., но той не успя да върне клуба в топ 4 и издържа само 18 месеца на стадион "Емиратс".

В резултат на това акциите на испанеца рязко спаднаха, но той напомни на всички за уникалните си качества, като овладя триумфа на Виляреал в Лига Европа над Юнайтед през 2021 г. и невероятното им достигане до полуфиналите на Шампионската лига през следващия сезон.

Астън Вила върна Емери във Висшата лига през октомври миналата година и оттогава той доказа, че вероятно е трябвало да му бъде дадено повече време в Арсенал. Вила се изкачи на пето място след 10 мача този мандат и е най-добрият реализатор в дивизията. Емери извлече най-доброто от играчи като Оли Уоткинс, Мати Кеш и Езри Конса, като същевременно привлече вълнуващи таланти като Муса Диаби и Николо Дзаниоло.

Емери вдигна отбор, който бе паднал до 14-то място под ръководството на Стивън Джерард, и сега те са в с истински пик за квалификация в Шампионската лига. Юнайтед би бил луд, ако поне не обмисли бившия шеф на Арсенал, който знае как да използва максимално ресурсите си и да надхвърли очакванията.

Чаби Алонсо

Статутът на легендата на Ливърпул прави Чаби Алонсо труден за приемане от привържениците на Юнайтед, но той е може би най-обещаващият млад треньор в играта в момента. Байер Леверкузен беше в зоната на изпадащите в Бундеслигата, когато той пое отбора през октомври 2022 г., но в крайна сметка завърши на шесто място след херкулесови усилия през втората половина на сезона.
През този мандат те достигнаха още по-големи висоти, като прескочиха шампиона Байерн Мюнхен на върха след осем победи и едно равенство в деветте си начални мача

Алонсо е поредният мениджър, който следва подобен тактически план като Гуардиола, с когото е работил в Байерн по време на футболните си години - и това се отплаща. Леверкузен е удоволствие да се гледа под ръководството на Алонсо, който вече е отбелязал 50 гола този сезон само в 15 мача, и развива страхотна дейност, когато става въпрос за подобряване на играчите.

В близко бъдеще му предстои да премине в елитен клуб, а Юнайтед може би ще бъде склонен да пренебрегне принадлежността му към Ливърпул, като се има предвид колко голям потенциал има.

Рой Кийн

На последно място, но в никакъв случай не и по важност, е легендата на Юнайтед Рой Кийн, който не е заемал старши треньорска позиция от напускането си на Ипсуич през 2011 г. Ирландецът се бореше с трудности на "Портман Роуд", но преди това управляваше във Висшата лига Съндърланд, а между 2013 и 2018 г. впечатляваше и като асистент на своята страна.

Кийн призна, че няма търпение да се върне в играта през октомври, като заяви пред подкаста Stick to Football: "Бих искал да се върна там. От няколко години не съм на ръководна позиция, но все още се вълнувам всяка събота, че нямам отбор, а не съм управлявал от 10-11 години, така че това никога не изчезва. Но става въпрос за това каква възможност ще получиш. Съндърланд не беше лесен, Ипсуич беше трудно предизвикателство. Зависи от клуба, от времето, от договора."

Фъргюсън се прочу с това, че Кийн напусна Юнайтед през 2005 г. след взривоопасна раздяла, но през лятото той се завърна в клуба за първи път в официално качество, когато представи третия екип за сезон 2023-24.

Реалистично погледнато, Кийн няма да е високо в списъка на "червените дяволи" за заместник на Тен Хаг, но са се случвали и по-странни неща и верните на "Олд Трафорд" биха го посрещнали с отворени обятия.