Кои са младоците на Барса, които поставиха Реал на колене?

Засадите са основното оръжие на Ханзи Флик

Спорт
11:59 - 27 Октомври 2024
2909
Кои са младоците на Барса, които поставиха Реал на колене?

Съботната вечер беше много емоционална за Барселона, тъй като тимът върна своите фенове към годините, в които на терена "бродираха" Лео Меси, Шави и Иниеста.

Знаменитото 4:0 над Реал на "Сантяго Бернабеу" е не само впечатляващо като резултат, то е победа на клубна философия, върната отново на мода от няколко месеца.

"Червено-сините" са тема №1 в европейския футбол след много силен старт на сезона - 30 точки в първите 11 кръга в Испания, както и изумителните 37 вкарани гола в тези срещи. А след като за пет дни разбиха Байерн с 4:1 и Реал Мадрид с 4:0 насред "Бернабеу", разговорът вече трябва да е на висок глас.

Треньорът Ханзи Флик, който е в основата на това възраждане, пусна на терена в стартовия състав шестима играчи, които са "производство" на прочутата "Ла Масиа" - школата на Барселона.

В новото поколение на Академията има 83-ма футболисти на възраст от 14 до 18 години. Ето кои са момчетата от "Ла Масиа", които се радваха на "Бернабеу".

Вратарят Иняки Пеня (25 г.) дойде в Барселона през 2012-а, когато бе на 13. Шансът му дойде с контузията на Тер Щеген. Отказа тотално Вини и Мбапе със спасяванията си.

Левият защитник Алехандро Балде (подал на Левандовски за втория гол) току-що навърши 21 години, а в Барса е от 8-годишен.

В центъра на защитата - Пау Кубарси. Удивителен, а само на 17 години е много спокоен за човек, изправил се срещу Реал с този ураган в атака - Вини, Мбапе и Белингам. На 11 влезе в Барса, а в следващите 10 години ще чуваме за него много суперлативи.

Педри - той е на 21 години и дойде в клуба на 16, но не е от "Ла Масиа".

До него 20-годишният Марк Касадо Торас се разправяше с Чуамени и Валверде, особено в първите минути на второто полувреме, когато Барса пое инициативата в мача. Момчето дойде в клуба на 12 години, мина през "Ла Масиа".

Третият в полузащитния триъгълник бе Фермин Лопес - също е дете на Барса. На 21 години, като последните 9 от тях изкара при каталунците. Вече е олимпийски шампион и герой на Испания от игрите в Париж това лято. Флик го нарича "играч-сянка" - не знаеш къде е по терена, ако си противников състезател.

И идва ред на феноменалното дясно крило Ламин Ямал, който на 17 години изглежда напълно завършен играч. Той е в Барса от 7-годишен - реално от първия ден, в който можеха да го вземат. Още не е завършил училище и няма право да шофира по испанските закони.

Вкара страхотно попадение на "Бернабеу" и стана най-младият голмайстор в историята на Ел Класико.

Момчето показа и какво може още на Евро 2024 - голямата сцена не му е чужда.

В игра се появиха Гави и Дани Олмо - още двама с печати "Ла Масиа", но сега се завърнаха от контузии. Гави дойде в клуба на 11 години, сега е на 20. На 17 вече бе национал на Испания. Олмо е от 9-годишен в школата на каталунците, роден в Тераса, недалеч от Барселона. На него кариерата се стече така, че отиде далеч от родните места да търси щастие, но на 26 отново е в цветовете, с които винаги е искал да играе.

На пейката на Барса, без да влязат в игра, бяха още Серхи Домингес, Ектор Форт, Пау Виктор и Ансу Фати. И те са от "Ла Масиа" - общо 12 играчи от 22-мата, записани в тимовия лист за Ел Класико.

Статистиците показаха, че тайното оръжие на Ханзи Флик са засадите. Никой от топ 5 лигите не е оставял съперниците си толкова често в засада. Вчера Мбапе беше осем пъти в офсайд.