Кои са най-мразените министри?

Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и вицето на Борисов по демографията водят антикласацията

Политика
16:24 - 16 Декември 2019
2376
Кои са най-мразените министри?

Тримата най-недолюбвани членове на кабинета "Борисов-3" са на правосъдието - Данаил Кирилов, на здравеопазването - Кирил Ананиев и заместничката на премиера Марияна Николова, която се грижи за демографската политика.

Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 5 - 12 декември 2019 г. сред извадка от 1017 пълнолетни граждани.

Социална политика, здравеопазване, правосъдие са традиционно критикувани направления в дейността на правителството. Повтарящите се и задълбочаващи се проблеми, пораждащи както недоволство сред работещите в тях, така и неудовлетвореност сред гражданите, показват, че само увеличаване на парите в тези направления не е в състояние да ги реши.

По-съществена динамика в края на годината е налице в оценките за работата на Красимир Каракачанов (спад в индекса за дейността му от +1.3 до -3.1 пункта), Владислав Горанов (спад в индекса от -5.6 до -6.8) и Нено Димов (спад в индекса от -7.6 до -12.1). И тримата бележат негативен тренд в следствие от конкретни казуси като предложението за първите дни болнични и водния режим в някои части на страната.

Правителството, след месеци на негативен тренд в оценките, възвръща в края на годината част от загубените позиции. Положителните мнения нарастват от 13% в началото до 19 на сто в края на годината, а отрицателните спадат с десет пункта – от 51% до 41%. Премиерът Бойко Борисов също неутрализира част от недоверието към себе си и личният му рейтинг в края на 2019-та е 30% одобрение срещу 39% неодобрение.

Личната равносметка на българите за 2019-та продължава в общи линии позитивната тенденция, характерна за последните 5 г. Двойно по-голям процент (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%). Остава обаче най-значим делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо.