Кои са новите правила във футбола?

УЕФА обяви, че встъпват в сила от 25 юни. Някои на този етап не са приети

Спорт
12:43 - 05 Юни 2019
4998
Кои са новите правила във футбола?

УЕФА обяви, че промените на футболните правила, приети на 2 март в шотландския град Абърдийн от Международния съвет на футболната асоциация (IFAB) – законодателя на футбола, встъпват в сила от 25 юни.

Ето кои са седемте корекции:

1. На играчите от атакуващия отбор се забранява да се вклиняват в стената на отбраняващия се отбор при изпълнение на наказателен удар. Допустимото разстояние е на метър от стената. Но на атакуващите се разрешава да построят своя стена – между топката и стената на противника, така че да затруднят максимално видимостта за вратаря. От IFAB смятат, че въвеждането на това правило ще намали бавенето на играта (сега често изпълнението на наказателен удар отнема 2-3, че и 4 минути заради бутаницата между играчите и споровете със съдията).

2. Играчите ще бъдат наказвани за непреднамерена (случайна) игра с ръка в атака, ако тя е довела до голов момент или гол. Докосването на топката с ръка в собственото наказателно поле ще бъде отсъждано от съдията както досега.

3. В някои ситуации, когато топката се удари в съдията, ще бъде отсъждана „спорна топка“. Досега играта в такива случаи не се спираше. Дори ако от докосването на съдията възникваха голови ситуации или направо се вкарваха голове. Например: Миналата седмица в мач от 4-та дивизия на Холандия между „Харкемасе Бойс“ и „Хук“ (4:2), съдията не просто докосна топката, ами вкара гол и после сам си го зачете.

4. Продължава борбата с протакането на времето. Вече смененият играч ще трябва да напуска терена през най-близката странична линия, а не да го прекоси целия, за да стигне до резервната си скамейка. Досега към края на мача, когато резултатът беше в тяхна полза и на косъм от изравняване, треньорите често прибягваха до смяна на играч от противоположната страна именно с цел да протакат играта. По замисъла на IFAB поправката ще доведе до съществена икономия на време, като съкрати до минимум прегръдките с всеки срещнат съотборник и други подобни номера.

5. Пак с цел ускоряване на играта се въвежда и новото правило за изпълнение на удар от вратата: топката ще може да се вкара в игра веднага, а не да се подава задължително извън границата на наказателното поле. Тази промяна ще зарадва онези отбори, които предпочитат да организират атаките си от своята врата с къс пас.

6. Жълти и червени картони вече ще се показват и на треньорите. Слага се край на практиката съдията с вербални подканяния и жестове да настоява треньорът да напусне скамейката и да седне сред зрителите. Правилото цели подобряване на поведението на треньорите и техния щаб, които понякога си позволяват твърде много.

7. Промените засягат и дузпите. От 25 юни преди изпълнение на 11-метров наказателен удар вратарите ще могат да стоят на голлинията само с един крак, а не както досега – и с двата.

А ето какви предложения още обсъждаха в IFAB, но не бяха приети засега:

1. Намаляване на продължителността на срещите от 90 на 60 мин. (две полувремена по половин час чисто игрово време)

2. Отсъждане на дузпа, когато вратарят хваща с ръце топката, подадена му от съотборник. Сега се наказва със свободен удар.

3. Зачитане на гол, когато играч (не вратар) избива топката с ръка от голлинията.

4. Подновяване на играта с удар от вратата, ако преди това вратарят е опазил мрежата си след изпълнение на дузпа. Целта: футболистите да не юрват в наказателното поле с нанасянето на 11-метровия удар. По всичко изглежда, че това правило ще бъде въведено през лятото експериментално само в непрофесионалните лиги.

5. Нов формат на серията дузпи след равен резултат от мача, когато това е предвидено в даден турнир. Замислят се да въведат правилото дузпите да се изпълняват от отборите не поред, а както при тениса в тайбрека, по системата ABBA, в която отборите ще бият дузпи по реда AB BA AB BA AB. Според специалистите класическата схема АВАВАВ дава психологическо предимство на отбора, който изпълнява пръв (отбор А), докато играчите от отбор В се намират под натиск при изпълнение на всеки свой удар.

Отново подчертавам, тези правила влизат в сила от 25 юни, ето защо предстоящите в Европа финални срещи ще се проведат по старите правила. Имам предвид финалът за Шампионска лига между Тотнъм и Ливърпул утре в Мадрид, финалите от Лига на нациите в Португалия (5—9 юни) и срещите от 3 и 4 кръг на квалификациите за Евро 2020.