Кои са първите 881 фирми, които ще вземат безвъзмездно по 10 бона от държавата (пълен списък)

Топ
18:25 - 08 Юни 2020
11792
Кои са първите 881 фирми, които ще вземат безвъзмездно по 10 бона от държавата (пълен списък)

Ресурсът за безвъзмездно подпомагане на малкия бизнес с грантове до 10 000 лв. е бил изчерпан за по-малко от 3 дни. Паритесе отпускат на микро и малки предприятия с цел преодоляване на икономическите последствия от кризата, предизвикана от коронавируса. До момента са кандидатствали 26 311 фирми с искана помощ за близо 215 млн. лв. В същото време осигуреният ресурс по схемата е 173 млн. лв. и за момента не се предвижда той да бъде увеличен, въпреки че вицепремиера Томислав Дончев обяви преди месец, че може да бъдат прбавени още около70- 80 милиона лв.

Средствата се отпускат по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" 2014 – 2020, която се финансира от еврофондовете. В същото време крайният срок за кандидатстване за безвъзмездната помощ все още не е изтекъл. Той приключва в 16,30 ч. на 15 юни, идния понеделник. Очаква се дотогава броят на кандидатите да се увеличи с още поне 2000 малки компании. Принципът на раздаването на парите е – "първи по време, първи по право", както беше и с безплатната програма за санирането на жилища.

Лекари, стоматолози, лаборатории, издателства за книги, туристически агенции, автобусни и таксиметрови фирми, спортни зали, рекламни агенции, медии и строителни компании са сред първите общо 881 одобрени да получат безвъзмездна помощ общо за 7.36 млн. лв. Техният списък вече е публикуван тук:

http://opik.bg/uploads/2020/06/881-e-broyat-na-predlozhenite-za-odobrenie-proektni-predlozheniya-po-prva-otsenitelna-sesiya-po-protsedura-podkrepa-na-mikro-i-malki-predpriyatiya-za-preodolyavane-na-ikonomicheskite-posledstviya-ot-p-1.pdf

Размерът на помощта за една компания е между 3000 и 10 000 лв. и зависи от оборота на дружеството за предходната година. Средната сума, която ще бъде изплатена на първите одобрени, е 8352 лева.

Според условията на процедурататри дни след публикуването на списъка с одобрените фирми, ще се пристъпи към сключване на договорите с тях. Изплащането на безвъзмездната финансова помощ ще стане в срок 15 работни дни след това, или най-късно до 2 юли.

Оценяването на подадените предложение става на сесии. В първата са били разгледани 997 подадени заявления. На 116 кандидати е отказано изплащането на помощта, тъй като не покриват поставените изисквания. Основно те имат данъчни задължения или непокритата им загуба от минали години надвишава с 50% записания капитал, което поставя предприятието в "постоянно затруднение".