Кои щати са в извънредно положение заради маймунската шарка?

В САЩ са регистрирани повече от 5800 вероятни или потвърдени случая на заболяването

Новини
12:45 - 04 Август 2022
2170
Кои щати са в извънредно положение заради маймунската шарка?

Губернаторите на Калифорния и Илинойс обявиха извънредно положение, за да засилят усилията си за ваксиниране срещу маймунска шарка, тъй като вирусът се разпространява с големи темпове в цялата страна.

Така те станаха вторият и той щат, който обявява извънредно положение след Ню Йорк.

В САЩ са регистрирани повече от 5800 вероятни или потвърдени случая на маймунска шарка. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ в Калифорния във вторник са регистрирани над 800 случая, а в Илинойс – над 500. Въпреки че Световната здравна организация обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международен характер,

администрацията на Байдън все още не е обявила извънредна ситуация в областта на общественото здраве в цялата страна.

В Калифорния обявяването на извънредно положение позволява на персонала на спешната медицинска помощ в целия щат да прилага одобрените от FDA ваксини срещу маймунска шарка, като по този начин се разширява кръгът от хора, които могат да ваксинират жителите на щата срещу вируса, въпреки че ваксините продължават да липсват.

“Разширяването на кръга от лица, отговарящи на условията за ваксиниране, ще подпомогне значително настоящите усилия и ще подкрепи очакваните по-нататъшни усилия за ваксиниране след получаването на допълнителни дози от федералното правителство“, се казва в прокламацията.

“Ще продължим да работим с правителството, за да осигурим повече ваксини, да повишаваме осведомеността за намаляване на риска и да подкрепяме ЛГБТ общността, бореща се със стигматизацията“, заяви губернаторът на Калифорния.