Кой ще намаже от авторските права на гения Борхес?

Писателят и Мария Кодама сключват брак два месеца преди смъртта му, двамата нямат деца

Любопитно
17:04 - 11 Април 2023
1606
Кой ще намаже от авторските права на гения Борхес?

Наследството и творчеството на аржентинския гений Хорхе Луис Борхес може да преминат в ръцете на племенниците на неговата вдовица и единствен законен наследник, след като тя почина в края на март, без да остави завещание, предаде АФП.

На 26 март в Буенос Айрес на 86-годишна възраст почина Мария Кодама, която беше писателка и дългогодишна сътрудничка на автора. Самият Борхес е покойник от 1986 г.

Той и Мария Кодама сключват брак два месеца преди смъртта на писателя. Двамата нямат деца. Проблемът се състои в това, че Кодама "не е оставила завещание и никой, с когото се консултирахме, не знае" за документ, в който е изразила последната си воля. Това заявява пред медиите нейният адвокат - Фернандо Сото. Заради обстоятелствата и с цел да се предотврати евентуален спор, юристът се е представил пред правосъдието като "заинтересовано лице" и е поискал мерки за защита на имуществото на писателя. А също и процедура за издирване на евентуални наследници. Появили са се обаче петима племенници, които са деца на Хорхе Кодама (починалият брат на вдовицата Мария). Родствената връзка е потвърдена, а те се намират в Аржентина.

При липса на завещание или наследници, признати от съда, наследството на Борхес, което включва недвижими имоти, неговата библиотека, ръкописи, авторски права, ще премине под надзора на държавата.

Мария Кодама, спътницата на автора на "Измислици", "Алефът" или "Докладът на Броуди", създаде през 1988 г. фондация на името на писателя. Но тя "работеше с финансиране, зависещо от Мария, от собствеността й", поясни адвокатът Фернандо Сото.