Кой ще наследи милиардите на Пригожин? Синчето на касапина не ще да дели

Загиналият в мистериозна катастрофа Готвач на Путин има и две непълнолетни дъщери

Русия
15:00 - 01 Октомври 2023
11131
Кой ще наследи милиардите на Пригожин? Синчето на касапина не ще да дели

Според оценки на медиите, ако се съберат приходите на всички компании на покойния Евгений Пригожин и цената на недвижимите му имоти, се получава хубава сума от около 12 милиарда рубли (към 230 милиона лева), пише украинското издание Фокус уа. 

Според завещанието на покойния основател на ЧВК "Вагнер" синът му трябва с тези пари да се грижи за вдовицата на Пригожин, както и дъщерите му и майка си. Въпреки това, 25-годишният Павел, според журналисти, не възнамерява да споделя.

Цялото имущество на ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа, ще отиде при сина му, 25-годишния Павел Пригожин. 

На 8 септември 2023 г. той встъпи в наследство. Завещанието на Пригожин е публикувано в изданието Port.

Според условията на завещанието Павел трябва за сметка на наследството да „осигури прилично съществуване“ на вдовицата на Пригожин, непълнолетните му дъщери и майка му Виолета Пригожина. Последната има право на 10% от наследството.

Павел Пригожин иска да прибере всичко

Павел ще получи градска къща в Санкт Петербург в квартал Лахта и парцел земя под нея. Общата кадастрална стойност е 32,5 милиона рубли (над 600 000 лева).

Също така, според завещанието, синът на Пригожин получава:

- Wagner Group LLC;

- дял във филмовата компания Aurum LLC;

- компания за търговия и отдаване под наем на нежилищни недвижими имоти LLC "Ритъм";

- дружество за управление и търговия с недвижими имоти Concord Management and Consulting LLC;

- кетъринг компания Concord Catering LLC;

- кетъринг компания LLC "Конкорд М" и много други.

Ако сумирате приходите на всички компании със стойността на недвижимите имоти, получавате приблизително 12 милиарда рубли.

Медиите пишат, че е избухнал скандал в семейството на Пригожин заради завещанието, тъй като Павел отказва да сподели наследството.

Също така синът на собственика на ЧВК Вагнер възнамерява да събере всички дългове към баща си. По-специално, Министерството на отбраната дължи на Concord най-малко 75-80 милиарда рубли.

В завещанието се посочва, че в случай на смърт на Павел, отказ от наследство или други обстоятелства, наследството ще бъде разделено по равно между вдовицата на Пригожин Любов Кряжева, неговите пълнолетни дъщери, както и неговия внук Евгений Пригожин, роден през 2021 г. 

Ако дъщерите получат наследството, те ще трябва да издържат майката на Пригожин. В този случай съпругата не се споменава в завещанието.

На 23 август 2023 г. в Тверска област на Руската федерация се разби бизнес самолетът RA-02795, в който се намираха ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин , както и неговият помощник Дмитрий Уткин.

Освен тях на борда е имало още пътници и персонал. Всички загинаха.

На 17 септември стана известно, че Руската федерация е създала нова частна военна компания, за да привлече останалите „вагнеровци“ на Евгений Пригожин. 

ЧВК ще се ръководи пряко от руското министерство на отбраната и от генерал Сергей Суровикин.