Кой ще наследи Столтенберг начело на НАТО?

Министър-председателката на Естония Кая Калас или премиерката на Литва Ингрида Симоните биха могли да бъдат евентуални кандидатки

ЕС
19:33 - 22 Март 2023
2806
Кой ще наследи Столтенберг начело на НАТО?

Най-високият дипломатически пост в НАТО ще бъде овакантен през октомври, а сегашният генерален секретар Йенс Столтенберг обяви чрез говорителя си миналия месец, че няма намерение да подновява договора си. Това повдига въпроса кой ще бъде 14-ият генерален секретар на Алианса. А също и какви са шансовете за първи път жена да заеме поста. Почти половината от 30-те страни членки на НАТО дискретно са предложили свои кандидатури.

Йенс Столтенберг е начело на отбранителния съюз от 2014 година. Новият генерален секретар ще трябва да поддържа единството между съюзниците, да балансира интересите им и да насърчава консенсуса, независимо дали рисковете пред Алианса идват от фигури като Доналд Тръмп или от Владимир Путин. Необходими са дипломатически умения и лоялност към НАТО, а самият генерален секретар няма правомощия да взема политически решения.

Новият генерален секретар трябва да бъде одобрен с консенсус от всички 30 правителства. Това означава, че регионалните интереси, произходът, политическата среда, както и военната тежест и дипломатическото значение на страната по произход трябва да са подходящи.

Не съществуват официални процедури или изборен комитет. Дипломатите преговарят от името на правителствата си на тайни кръгове до достигането на консенсус. Няма и официално гласуване. След това държавните и правителствените ръководители от Алианса обявяват новото име на среща на върха. Следващата такава ще се проведе във Вилнюс на 11 юли.

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, залага на жена от балтийските страни заради съществуващата руска заплаха. Министър-председателката на Естония Кая Калас или премиерката на Литва Ингрида Симоните биха могли да бъдат евентуални кандидатки. Жена от някоя от страните от източния фланг със сигурност би получила подкрепата и на Полша, чиято военна тежест в НАТО непрекъснато нараства. Споменава се и името на Зузана Чапутова, президентката на Словакия - страна с обща граница с Украйна.

Интересен кандидат в надпреварата е Клаус Йоханис, президентът на Румъния, страна със стратегическо значение за НАТО заради Черно море. Твърди се още, че Италия е препоръчала бившия министър-председател Марио Драги за нов шеф на НАТО, както и че Великобритания също има амбиции - в тази връка се споменава името на Тереза Мей.

Известни шансове има и канадската министърка на финансите Кристия Фрийланд, която е внучка на украински имигранти. В страната имаше ожесточен дебат за произхода ѝ, тъй като руските пропагандни медии повдигнаха въпроса за предполагаеми връзки на дядото на Фрийланд с нацистите през Втората световна война. В крайна сметка руските дипломати бяха изгонени от Канада. Основен проблем на Фрийланд е, че не е европейка. Съмнително е дали европейските страни от НАТО биха се отказали от поста, който традиционно им се полага. Твърди се обаче, че канадката има подкрепата на САЩ, писа "Вашингтон пост".