КОЙ ЩЕ РАЗБИЕ МАФИЯТА? Седми клас докарва на даскалите между 15 и 20 бона под масата

Частен урок по математика гони 60 лева, нова мода цеди родителите още с петокласници

Общество
18:00 - 27 Април 2023
13554
КОЙ ЩЕ РАЗБИЕ МАФИЯТА? Седми клас докарва на даскалите между 15 и 20 бона под масата

В същинска мафиотска схема се е превърнала в последните години подготовката на седмокласниците в големите градове за т.нар. елитни гимназии - езикови и професионално. Но инфлацията на общо основание е вдигнала мизата и при извънучилищните уроци драстично, а безотчетността на даскалските доходи "на частно" вече гони мащаби, достойни за разследване и от НАП, и от финансовото разузнаване. 

Между 15 и 20-25 хиляди лева преспокойно си докарва учител, даващ консултации за трудните "матури" след заветния седми клас, на годишна база, при това само ако реши да преподава в дома си на четирима-петима тийнейджъри.

В случай, че "на гости" му ходят и шестокласници, каквато мода вече се разкри в редица столични школа и родителски активи, доходът става почти двоен. А касови бележки или данъчни декларации по съответното приложение за допълнителната пара не се дават и не се попълат. И така години наред. 

Сумата идва от простата калкулация от цената на 1 учебен час (около 40 минути) и пресмятането на тази база на целогодишен доход.

В момента в София, Бургас, Варна и Пловдив математиката се котира най-добре за даскалите с тарифа от 30 кинта за час или 50-60 за една сесия от 1 астрономически блок без почивка.

Обикновено седмокласниците се подготвят по предметите допълнително 2 пъти седмично. Това прави по около 450-500 лева "такса" само от 1 ученик месечно. 

Седем са пълните такси, ако детето не боледува, от септември до май (когато приключва подготовката и започва преговорът до самия изпит - б.р.) и 2 - непълните - за декември и април, когато половината са заети от ваканция и почивни дни, които родителите трябва да платят. Иначе казано, майките и татковците на седмокласниците се налага да се бръкнат с не по-малко от 4, а често и 5-6 бона само за 1 допълнителен предмет за заветното НВО. 

Един учител преспокойно може да "поеме" след работа 4-5 деца едно след друго, за да ги подготви. И за да увеличи постъпленията си с поне 15, ако не и с 20-25 хилядарки за 2 учебни срока. 

Масовата практика е там, където детето се справя добре, само да затвърди наученото и възможностите си чрез школи, в които се преподава едновременно на няколко деца. Там цените са по-поносими, но инфлацията удря и курсовете с увеличение на таксите от между 15 и 25 на сто за последната година, установява още проверката на медията ни.

За разлика от частните уроци обаче там криене на доходи не се очаква заради сключването на договори, често граждански и задължителното обявяване на сумите ако не като основно възнаграждение, то под формата на хонорари. 

А докато миналата година все още и школи, и частни учители (без дупки на чорапогащниците) подготвяха само шести и седми клас деца,

новата мода в София вече е записването при тези със слава на "вкарващи" в немската, испанската, английската, СМГ, НПМГ и Американския колеж (за последното нужда от допълнителна подготовка няма - б.р.), да започва още на 11 г. Или в пети клас - началото на прогимназиалния етап.