Кой става президент, ако Румен Радев подаде оставка?

Политика
19:20 - 02 Септември 2020
7078
Кой става президент, ако Румен Радев подаде оставка?

ДПС реши да предложи Соломоновско решение за излизане от политическата криза в страната. От трибуната на парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ настоя за оставката и на президетнта Румен Радев, и на правителството на ГЕРБ и на патриотите.

Lupa.bg разяснява конституционните възможности в случай, че Румен Радев подаде оставка. 

Според член 97 на Конституцията на Република България пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при подаване на оставка пред Конституционния съд, трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване, ако КС установи, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията и при смърт.

Ако Радев подаде оставка или влязат в сила някои от другите хипотези като например импийчмънт, вицепрезидентът Илияна Йотова встъпва в длъжността президент до края на мандата, т.е. до 22 януари 2022 г.

При невъзможност вицепрезидентът да встъпи в длъжност правомощията на президента се изпълняват от председателя на Народното събрание до избирането на президент и вицепрезидент. В тази хипотеза влиза и обстоятелството, ако примерно Илияна Йотова реши да подаде оставка заедно с Радев.

В момента шеф на парламента е Цвета Караянчева и това означава, че тя трябва да поеме поста на държавния глава. В този случай обаче в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент. Според юристи, ако стане така, че и президентът и вицепрезидентът подадат оставки, а същевременно и парламентът се разпусне и се свикат предсрочни избори, то отново Цвета Караянчева ще заеме временно президентския пост, тъй като тя се води шеф на Народното събрание до конструирането на новия парламент.

Юристи разясниха, че за момента това са вариантите, описани в Конституцията. На въпрос на Lupa.bg какво се случва и ако шефът на парламента не може да встъпи, макар и временно, в длъжността президентът, отговорът бе: "Тогава на ход е Конституционния съд и сигурно председателят на КС Борис Велчев трябва да влезе в тази роля."