Кои световни лидери преминаха през COVID-19

Новини
22:40 - 25 Октомври 2020
1336
Кои световни лидери преминаха през COVID-19

Голям брой световни лидери вече се срещнаха с новия вирус. Борис Джонсън беше един от първите сред държавните глави и правителствените ръководители, които се заразиха с COVID-19.

Премиерът на Великобритания беше зле и прекара няколко дни в интензивното отделение на болница в Лондон. След изписването му каза, че донякъде сам си е виновен, защото е с наднормено тегло и в лоша форма.

Друг известен британец, който премина през коронавируса, беше престолонаследникът принц Чарлз.  

"Осъзнаваме, че това е странно, изнервящо и често изтощаващо преживяване. Присъствието на приятели и роднини става невъзможно", сподели той. 

Малко след Борис Джонсън се зарази премиерът на Русия. Михаил Мишустин обяви през април, че е дал положителна проба. Подробности как е прекарал болестта не са оповестени. 54-годишният Мишустин отсъства от работа цял месец. Със сигурност е прекарал известно време в болница. 

През юли заразата прихвана и Жаир Болсонаро. Ексцентричният президент на Бразилия е един от най-известните критици на мерките срещу коронавируса.

Той стана известен с това, че го нарече "малко грипче". Болсонаро твърдеше, че се е излекувал с хидроксихлорохин, но според бразилски лекари неговото състояние така и не се е влошило. 

Най-много шум предизвика положителната проба на Доналд Тръмп. Американският президент се зарази в самото начало на октомври. Той разви треска и беше откаран във военна болница във Вашинтон. Но според официалната информация, в нито един момент състоянието му не е било тежко. След кратък престой в болницата той беше изписан и отдаде оздравяването си на лекарството "Ремдесивир".

"Отидох в болницата преди седмица. Бях много болен. Но взех това лекарство и беше чудесно. Чудесно! Искаше ми се да се изпиша още на следващия ден", каза Тръмп.

Съвсем наскоро в списъка със световни лидери, заразени с коронавирус, влезе и полският президент Анджей Дуда.