Кои световноизвестни личности имат български корени?

Стил
16:30 - 12 Май 2021
3114
Кои световноизвестни личности имат български корени?

Списъкът с българи, прославили страната ни в световен план, не спира да расте, а последното попълнение към него е Мария Бакалова.

Световноизвестните личности с български корени не са никак малко. Някои познаваме добре, за други сме подозирали, а за трети едва ли сме очаквали, че във вените им тече българска кръв.

Нина Добрев

Младата актриса, известна с ролята си от сериала „Дневниците на вампира“, е родена в София с името Николина Добрева. Едва на 2 години тя емигрира със семейството си в Торонто, откъдето започва и своята филмова кариера.

Чаатай Улусой

Чаатай е актьор и модел, който българската публика познава от множеството му роли в турски сериали, сред които „Огледален свят“, „Кварталът на богатите“ и „Вътрешен човек“. Роден е в Истанбул, където се срещат родителите му – баща му – имигрант от България, а майка му – от Босна.

Илиана Ритекс

Илиана Ритекс е моден дизайнер, чиято слава се разчува след появата на неин тоалет в сериала „Сексът и градът“. Родена е във Варна, но заминава за САЩ, където завършва Академията за изкуства в Сан Франциско.

Днес тя е известен моден дизайнер и преподавател в същия университет.

Рита Уилсън

Рита Уилсън е американска актриса, продуцент на филма „Моята голяма луда гръцка сватба“ и съпруга на Том Ханкс. Родена е в Лос Анджелис като Маргарита Ибрахимова. Майка ѝ Дороти е от Гърция, а баща ѝ Хасан Халилов Ибрахимов е българо-мохамеданин роден в село Брещене, който емигрира в САЩ в края на Втората Световна война. 

Таркан

Турският поп изпълнител е роден в Германия, но корените му са от България. Родителите на Таркан са български мохамедани, които се преселват в Турция, а по-късно емигрират в Германия. Баща му Али е от Туховица, а майка му Незе е от родопското село Црънча. 

Дилма Русеф

36-тият президент на Бразилия също е с български корени. Бащата на Дилма – Петър Русев е родом от Габрово. През 1929 г. е принуден да емигрира, като първо заминава за Франция, а по-късно се установява в Бразилия, където се жени за Дилма Жане Силва, с която има три деца – Дилма, Игор, Жана. 

Силви Вартан

Световноизвестната изпълнителка и актриса е родена в софийското село Искрец. Баща ѝ Жорж Вартанян е роден във Франция, а неговите родители са българка и арменец. По-късно той скъсява фамилията на Вартан, която звучи и по-френско. Силви емигрира в Париж, когато е само на 7 години.