Кои зеленчуци са богати на витамин К - ключът за добра памет

Пролетта е сезонът на зеленолистните зеленчуци. Именно сега е идеалното време да добавим свеж спанак, коприва, зелени салати и рукола към диетата си. Освен че са вкусни, тези зеленчуци са богати на един слабо познат витамин, който е особено важен за здравето ни - витамин К.
Витамин К играе ключова роля в съсирването на кръвта и подпомага функцията на сърдечно-съдовата система и ставите. Ново изследване показва, че той влияе положително и на мозъка, предаде агенция "Фокус".
Според проучването, проведено от учени от щатския университет Тъфтс, липсата на достатъчно витамин К може да влоши когнитивните ни способности и здравето на мозъка.
Изследването е проведено върху мишки и установява, че ниските нива на витамина са свързани с повишено възпаление, слаба памет и намален растеж на нови мозъчни клетки в хипокампа - област от мозъка, която играе ключова роля при формирането, организирането и съхраняването на дългосрочната ни памет.
"Витамин К изглежда има защитен ефект. Нашето изследване се опитва да разбере основния механизъм зад този ефект, така че един ден да можем да се фокусираме върху него", обяснява Тонг Джън - водещ автор на проучването.
Според екипа от изследователи хората не трябва да приемат витамин К като добавка. Вместо това те препоръчват здравословен и балансиран начин на хранене, включващ различни видове зеленчуци като брюкселско зеле, зелен грах и броколи.
"Знаем, че здравословната диета работи и че хората, които не се хранят здравословно, не живеят дълго и не се справят добре когнитивно", допълва проф. Сара Буут - лектор в програма "Биохимично и молекулярно хранене" към университета Тъфтс.