Който може, го може: Радев вдигна самолета (СНИМКИ)

Президентът летя над София месец, след като се гмурна в Черно море

Политика
14:25 - 16 Юли 2024
3108
Който може, го може: Радев вдигна самолета (СНИМКИ)

След като преди месец, гол до кръста, Румен Радев демонстрира перфектна физическа форма и се гмурна в Черно море с водолазен костюм, днес президентът надяна военната си униформа и показа висш пилотаж в небето. От авиобаза „Враждебна“ някогашният командир на Военновъздушните сили излетя с учебно-тренировъчния самолет от ново поколение РС-21.

Демонстрационният полет бе по повод 20-годишнината от приемането на тренировъчните самолети PC-9M и транспортния самолет PC-12/45, произведени от швейцарската компания „Pilatus Aircraft“ в състава на българските ВВС.

Мнозина се запитаха какъв знак дава с тези изяви държавният глава и дали с демонстрирането на перфектни умения като водалаз и летец 61-годишният Румен Радев цели нещо по-специално, насочено към политиците и гражданите.

Успехът на програмата за придобиване на изтребителите F-16 от Българските военновъздушни сили зависи от възможността те да подготвят ефективно своите летци, заяви днес президентът и върховен главнокомандващ. Той подчерта ролята на учебно-тренировъчните самолети на швейцарската компания „Pilatus Aircraft“ в процеса на подготовка на военните ни пилоти.

Румен Радев открои отличните летателни качества на самолета РС-21, който е от ново поколение в авиацията на тренировъчните самолети, и отбеляза впечатляващите технически характеристики и оборудване, което е напълно съвместимо с това на F-16 Block 70, както и съотношението цена-качество на платформата. 

Както е известно Румен Радев е генерал-майор от резерва, а в периода 2014-2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България. Той завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ.

От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

Румен Радев е летец-пилот I клас с летателен стаж на учебно-тренировъчен реактивен самолет Aero L-29 Delfin и Aero L-39 Albatros, на изтребители МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29,[11] както и с опознавателни полети на изтребители F-15, F-16, F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, SAAB Gripen, като по време на военната си кариера има пролетени над 1400 часа. С Миг-29 е изпълнявал фигури от висшия пилотаж като „Камбана“ и „Кобра“.