Кокаин за над 5 млн. лв. спипаха на ГКПП „Малко Търново“

Актуални новини
14:05 - 06 Септември 2020
4562
Кокаин за над 5 млн. лв. спипаха на ГКПП „Малко Търново“

Кокаин за над 5 млн. лева е открит в мъж и жена на ГКПП „Малко Търново“. За това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Кокаинът е открит вчера, пренасяли са го мъж на 51 г. и жена на 43 г. 

Наркотикът е бил над 18 кг. Според Георги Чинев това количеството кокаин предполага доста голяма обществена опасност. Той обясни, че по цени на свободния пазар възлиза на над 5 милиона лева. Наблюдаващият делото прокурор Мануел Манев пък даде повече подробности около предмета на разследване:

„Вчера, на 5 септември, на ГКПП „Малко Търново“ около 6.30 часа са установени две лица в лек автомобил - жена на 43 години от Бургас и мъж на 51, живущ в Бургас, но с адресна регистрация във Варна. Образувано е досъдебно производство. Предмет на престъпление е 18.2 кг кокаин. По настоящем двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми. Обвиненията са за престъпления, извършени в съучастие като съизвършители за притежание на 17 пакета кокаин с цел разпространение. Второто обвинение е за опит за контрабанда на същото количество наркотични вещество от България към Турция“, посочи прокурорът.

Той уточни, че по-тежко е второто обвинение - опитът за контрабанда, като наказанието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Понастоящем обвиняемите лица са задържани за срок от 72 часа и ще бъде внесено предложение в Окръжен съд - Бургас за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. От прокуратурата поясниха, че

на този етап няма връзка между самоубийството в турски арест на служителя от Гранична полиция Тодор Стайков и разкрития кокаин на ГКПП "Малко Търново".

По-рано днес стана ясно, че наш служител на Гранична полиция е бил арестуван в Турция с 16 кг кокаин. Става дума за 50-годишния Тодор Стайков. Той е задържан в петък и вкаран в ареста. Няколко часа по-късно обаче Стайков се е обесил.